Horrorisztikus mértékben sérültek az emberi jogok az elmúlt öt évben Szíriában. Háborús bűncselekmények és emberiség ellenes bűncselekmények miatt szenvednek szíriai emberek tömegei – mondta az Amnesty International a 2011. március 15-én kezdődött kormányellenes tiltakozó akció öt éves évfordulója alkalmából.

“Öt éve kezdődtek a felkelések Szíriában, melyet horror és tömeges vérontás követett. Attól a pillanattól kezdve, hogy a kormány csapatai először tüzet nyitottak a békés tüntetőkre, brutalitás és szenvedés kíséri az azóta is tartó krízis időszakot – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

“Kormánycsapatok és független fegyveres csoportok – többek között az a csoport is,  mely magát  az Iszlám Államnak (IS) nevezi – teljes érdektelenséget mutatnak az emberi jogok és háborús jogok iránt, csak úgy mint az általuk meggyilkolt, megcsonkított, elüldözött és ostrom alatt halálra éheztetett civilek iránt.”

 “Kormánycsapatok szégyenérzet nélkül követtek el emberiség elleni bűncselekményeket: civilek által lakott területekre dobtak hordóbombákat, tömeges eltűnések és ipari mértékű, szisztematikus kínzások köthetők hozzájuk. Bizonyos felfegyverkezett csapatok, különösen az Iszlám Állam, azzal hívták fel magukra a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy élőben közvetítették olyan háborús bűncselekmények elkövetését, mint a szíriai és külföldi civilek elrablása és tömeges lemészárlása.“

Emlékeztető lista arról az öt fő dologról, amely az amúgy is rossz szíriai helyzetet még szörnyűbbé tették az elmúlt öt évben:

  • 2011. március 18-án, három nappal a az első felkelést követően, a szíriai kormány hadserege tüzet nyitott békés tüntetőkre a délen fekvő Dera’a városában. A kormánycsapatok éles lőszert vetettek be a demonstrálók ellen, akik  azoknak a  fiúknak a szabadon bocsájtásáért protestáltak, akiket a kormány  kormányellenes graffiti készítése vádjával tartóztattatott le. Ez  a történés véres fordulópontnak bizonyult , mely előrevetítette a  halálos fegyverek kormányseregek általi,  rendszeres  bevetését  a békés tüntetők ellen. Ez  folyamat végül az egész országban fegyveres konfliktust robbantott ki.
  • A Kelet-Ghoutaban történt vegyi fegyveres támadásoktól szenvedő civilekről szóló videó tudósítások sokkolták a világot 2013 augusztusában, és felhívták végre a figyelmet a horrorisztikus és kegyetlen bántalmazásokra Szíriában. Sajnos mindez csupán a jéghegy csúcsa volt. Szíria szerte, napi rendszerességgel, egyre több civil halt meg olyan tiltott fegyverek által, mint a kazettás és hagyományos bombák, különböző rakéták és aknavetők. Mindezek ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa meglehetősen nehézkesen reagált, a tagállamok képtelenek voltak közös nevezőre jutni, és Szíriát a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészsége elé citálni. Különösen Oroszország és Kína akadályozta meg több, a civilek megmentését célzó javaslat elfogadását, vétójogát felhasználva.
  • A szürreálisnak ható képek az ostrom alatt álló civil tömegekről, ahogyan segélycsomagokért állnak kígyózó sorokban Yarmoukban, Damaszkusz külvárosában, rávilágítottak a tragikus valóságra, mely szerint ezrek estek csapdába az ostrom alatt álló Szíriában, és haldokolnak az étel és az orvosi ellátás hiánya miatt. Yarmoukon kívül a halálra éheztetést, mint hadi fegyvert alkalmazták még mind a kormányseregek, mind az egyéb fegyveres csapatok, többek között Moadaniya, Kelet-Ghouta, Madaya és al-Fouaa térségeiben. Ma több mint 400 000 ember van ostrom alatt Szíria több mint 15 városában rekedve. Az utóbbi hetekben kialkudott tűzszünetnek köszönhetően érkező, csekély számú segélycsomag ellenére az ostrom alatt álló településeken ragadt civilek továbbra is ki vannak téve az éhhalálnak, és nagyon nagy szükségük lenne szabadon érkező segélyszállítmányokra.
  • Szívfacsaró fényképek kerültek napvilágra 2014 januárjában megkínzott, halálra éheztetett és megégetett testekről, melyek “Caesar” (Cézár) fotók néven váltak ismertté, s melyeket  egy katona készített. Ezek a képek szolgáltak a legerősebb bizonyítékul arra, hogy szisztematikus kínzások és törvényen kívüli  kivégzések történnek a kormány által üzemeltetett börtönökben. Ezek a képek  felnyitották a világ szemét , és a világ láthatta, hogy milyen eszközöket használ a szíriai felső vezetés azok büntetésére, akik ellent mernek mondani Bashar al-Assad miniszterelnök kormányának. Tízezreknek veszett nyoma, miután a szíriai rendvédelmi szervek vagy a titkosszolgálati szervek valamelyike letartóztatta őket.
  • Oroszország 2015 szeptemberében kezdte el bombázni Szíriát, a szíriai kormányt támogatva. Látszólag az Iszlám Állam volt a célpont, de többnyire a találatok olyan területeket értek, ahol kormányellenes felfegyverzett csoportok állomásoztak. Oroszország bekapcsolódása a harcba intenzív légi bombázásokat eredményezett, különösen Szíria északi részén. Több száz szíriai civil halt meg olyan támadásokban, amik háborús bűncselekménynek tűnnek. Az utóbbi napokban Aleppo környékén orosz és szíriai hadi repülőket láttak, miközben kórházakat bombáztak a hadi stratégiájuk részeként, mely a nemzetközi jog vérlázító megsértése.