Az európai vezetők azon kísérlete, hogy az EU felé tartó menekültek és menedékkérők megállítására Törökországot határőrként használják, veszélyes és szándékos trükk arra, hogy kibújjanak a háború és üldözés elől menekülők iránti felelősség alól – figyelmeztet az Amnesty International az EU és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli találkozóját megelőzően.

Az EU menekültválság megoldására tett erőfeszítései arra irányulnak, hogy a menekültek és a menedékkérők Törökországban maradjanak, ahelyett, hogy osztoznánák a védelmükre és támogatásukra irányuló felelősségen.

Törökország biztonságos harmadik országként való használata abszurd. Menekültek tömegei élnek még mindig szörnyű körülmények között, sokakat visszatoloncoltak Szíriába, sőt, a biztonsági erők olyan szírekre lőttek, akik megpróbálták átlépni a határt” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese. „Európa feltétlen kötelessége a menekültek védelme és sürgősen meg kell hoznia a merész döntést a jelentős, feltétel nélküli áttelepítés felgyorsítására.”

Az előzőleg 2015 októberében elfogadott EU-Törökország közös cselekvési terv óta az Amnesty International menekültek és menedékkérők Törökország általi jogellenes fogva tartását és kitoloncolását dokumentálta. Az Amnesty International-nak továbbra is menekültek Törökországból Szíriába való erőszakos visszatoloncolásáról értesül.

Törökország szír menekültek elhelyezésére tett erőfeszítései ellenére sokak élnek szörnyű körülmények között, szír gyermekek százezrei nem részesülnek iskolai oktatásban. Más országokból származó menedékkérők is hasonló problémákkal küzdenek és bizonytalan jogi szituációban vannak anélkül, hogy menekültstátusz iránti kérelmük feldolgozásra kerülne.

Az EU jelenleg 3 milliárd euró menekülttámogatási keretet ajánl Törökországnak az EU-Törökország közös cselekvési terv részeként.

Amennyiben az EU ilyen hatalmas összeget fog Törökországnak átnyújtani, melyre nagy szükség van, teljes garanciát kell vállalni arra, hogy az összeget a menekültek támogatására fordítják, valamint, hogy a jelenleg zajló jogsértések azonnal megszűnnek” – hangsúlyozta Gauri van Gulik.

Törökország a 3 millió ott tartózkodó menekülttel máris a legnagyobb menekültbefogadó ország a világon. Szíria felől további tízezrek érkeztek a biztonság reményében Törökország határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai alapján, 2016. január 1-jétől a Törökország felől tengeren Görögországba érkező emberek 91%-a Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból érkezik, ezért igen valószínű, hogy nemzetközi védelemre van szükségük.

Teljességgel elfogadhatatlan olyan országtól elvárni a menekültekért és menedékkérőkért való teljes felelősségvállalást, amely máris 3 millió menekültet fogadott be.”