A nemzetközi jogot sérti Oroszország kísérlete arra, hogy kitoloncoljon három szír menekültet, akiket Dagesztánban vettek őrizetbe, miután menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be – jelentette ki az Amnesty International.

A három férfit csütörtökön repülővel Damaszkuszba küldenék, annak ellenére, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította Oroszországot, hogy ne toloncoljon vissza embereket a háború sújtotta országba.

© REUTERS/Yannis Behrakis

"Az orosz hatóságok úgy tesznek, mintha emberek biztonságosan visszatérhetnének egy olyan országba, amelynek területén maga Oroszország is háborút visel, miközben megbocsáthatatlanul közönyös az ott kialakult menekültválsággal szemben" – mondta Denis Krivoseev, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese. "A három férfi deportálására tett – nemzetközi emberi jogokat és menekültjogot sértő – kísérlet csak a legújabb példa arra, hogy Oroszország milyen szégyenletesen közelíti meg a nemzetközi védelemre szoruló emberek ügyét."

2015-ben egyetlen Szíriából érkezett személy sem kapott menekültstátuszt Oroszországban, az ideiglenesen nemzetközi védelmet kapottak száma is csupán 482 fő volt.

A három szír férfit, Zakari Barri Abdalmuzmát, Drubi Khaisamot és Wafan Sadakh Edlint szerdán szállították Moszkvába a dagesztáni Mahacskalában külföldiek számára létrehozott menekültügyi őrizetbe.

Az UNHCR sürgette a deportálások leállítását, és az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is közbelépett és felszólította az orosz hatóságokat, hogy ne utasítsák ki Abdalmuzmát.

"Nem elég, hogy az orosz védelmi minisztérium továbbra is tagadja, hogy civilek halnak meg a szíriai bombázásaik következtében, most szánt szándékkal egy olyan országba küldenék vissza a menekülteket, ahol valós a kockázata az emberi jogaik súlyos megsértésének" – nyilatkozta Denis Krivosheev. "Az orosz hatóságoknak le kell állítaniuk ezeket a deportálásokat és teljesíteniük kell a menekültek védelmét célzó nemzetközi kötelezettségeiket azáltal, hogy menedéket adnak a három férfinak és más szíriai menekülteknek."

© KARAM AL-MASRI/AFP/Getty

Két másik szíriait is fogva tartanak a külföldiek számára fenntartott mahacskalai őrzött befogadó központban. Egyikük, az aleppói Kuro Sabri menedékjog iránti kérelmeit rendszeresen elutasítják azóta, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt őrizetbe vették.

Sabri 2011 óta Oroszországban élt orosz feleségével és gyermekével, de ez nem befolyásolta az orosz hatóságok álláspontját. Csak az EJEB beavatkozása akadályozta meg, hogy visszaküldjék Szíriába.

Az orosz bevándorlási hivatal is megpróbálta megtagadni a menedékjogot egy másik menekülttől, az aleppói Shava Mohamedtől, még egy orosz bírósági döntéssel is dacolva. A bevándorlási hivatal állítása szerint a városban nem folynak harcok és csak kurdok, örmények és cserkeszek szorulnak védelemre.

Ugyanakkor az Amnesty International súlyos harcokat dokumentált Aleppóban, amelyek következtében csak februárban tízezrek kényszerültek elhagyni lakhelyüket.