Az Amnesty International arra kéri a világ vezetőit, hogy vessék be államvezetői képességüket és határolódjanak el a borzalmas párizsi támadások nyomán ébredező menekültellenes hangulattól.

A tragikus párizsi események az egész világban megdöbbenést keltettek; együtt érzünk mindazokkal, akiket érint ez a brutális támadás. Lélekben velük vagyunk. A terrorizmus fenyegetésével szemben mindig határozottan fel kell lépni, mindenekelőtt a biztonság és az emberi jogok előtérbe helyezésével” mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Eljött az ideje annak, hogy a világ vezetői tanúbizonyságot tegyenek diplomáciai képességeikről és ne engedjenek a beszűrődő menekültellenes hangoknak, amelyek itt-ott máris hallhatóak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy sokan azok közül, akik menedékhez próbálnak jutni, maguk is az erőszak, a félelem és a konfliktusok elől menekültek el: legtöbb közülük éppen az Iszlám Állam néven ismert csoport elől.”

Európa jelenleg két sürgető kihívással néz szembe. Az egyik a terrorizmus régtől fennálló fenyegetése. A másik újabb, a határaira érkező menekültek és menedékkérők megnövekedett száma. A két különböző kihívás közül csak az egyik fogható fel fenyegetésként. Európa vezetőinek oda kell figyelniük arra, hogy különbséget tegyenek a kettő között és látniuk kell, hogy Európa biztonságát nem azzal lehet legjobban garantálni, ha hátat fordítunk egy globális menekültügyi válságnak, hanem ha biztosítjuk a párizsihoz hasonló szörnyűségek elől menekülő emberek szabályos, szervezett és emberséges fogadását.”

A szervezet folytatja az Európa felé igyekvő menekültek helyzetéről szóló jelentés előkészületeit, amelyet november 17-én, kedden hozunk nyilvánosságra.