Az Amnesty International Magyarország igazgatója, Jeney Orsolya és Demeter Áron kampánykoordinátor 9 órakor a Köztársasági Elnöki Hivatalban átadta az Amnesty International regionális kampányának általuk összegyűjtött aláírásait Haszonicsné Dr. Ádám Mária főigazgató asszonynak.

A globális emberi jogi szervezet képviselői a Magyarországon kialakult helyzetre való tekintettel kiemelten hangsúlyozták annak fontosságát, hogy biztonságos és törvényes útvonalakat biztosítsanak Európába a háború és üldöztetés ellen menekülők számára, hogy ne kelljen veszélyes utazásokra vállalkozniuk; illetve gondoskodjanak arról, hogy a menekültek és migránsok nemzetközi védelemben részesüljenek, amint elérik Európa határait. Aláírásával több, mint félmillió ember kérte azt is az EU vezetőitől, hogy erősítsék meg a kutatási és mentési műveleteket a Földközi-tengeren.

Főigazgató asszony ígéretet tett arra, hogy a menekültek helyzetéről készült legfrissebb jelentést és az aláírásokat továbbítja Dr. Áder János köztársasági elnök úrnak.

Háttér

Az Amnesty International regionális SOS Európa kampányának célja, hogy minden ország, köztük Magyarország is tiszteletben tartsa az Európába érkező menekültek, migránsok és menedékkérők jogait, és hatásos védelmet nyújtsanak számukra területükön és határaikon egyaránt.

A szervezet 2014 eleje óta kíséri figyelemmel a menekültek és migránsok veszélyes utazásait a Földközi-tenger középső térségében, és kampányol egy közös uniós kutatási, mentési művelet létrehozásáért, valamint biztonságos és törvényes útvonalak kialakításáért. 2014 júliusa óta 516 673 ember, köztük 879-en Magyarországról írták alá a petíciót, hogy az európai vezetők vessenek véget a menekültek szenvedésének az EU külső határain.

A kampány jelenleg is zajlik, valamint Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarország-kutatója múlt hét közepe óta az Amnesty International Magyarország igazgatójával és kampánykoordinátorával együtt vizsgálja a hazánkban kialakult helyzetet.

Vonatok a semmibe – a menekültek durva magyarországi fogadtatása című blogcikkünket itt olvashatja.

További akciók várhatók, a magyarországi kutatás eredményeiről pedig hamarosan beszámolunk.