A magyar parlament június 30-án, kedden felhatalmazta a kormányt azon „biztonságos” tranzitállamok listájának meghatározására, amelyekben meggyőződése szerint az emberek menedéket kérhetnek mielőtt Magyarországra érkeznének. A listán nagy valószínűséggel szerepel majd a szomszédos Szerbia, amelyen a Magyarországot eddig idén elérő mintegy 60 000 menekült és migráns szinte mindegyike keresztülhaladt Görögországból és Macedóniából érkezve.

Július 7-én, kedden az Amnesty International új jelentést tesz közzé Európa határvidékei: Jogsértések a menekültekkel és bevándorlókkal szemben Macedóniában, Szerbiában és Magyarországon (Europe’s Borderlands: Violations against refugees and migrants in Macedonia, Serbia and Hungary) címmel. A jelentés részletesen ismerteti majd, Szerbia hiányos menedékültügyi rendszere miként járult hozzá ahhoz, hogy alig pár ember kaphatott menedékjogot az országban.

„A menedékkérőket egyáltalán nem lenne szabad visszaküldeni Szerbiába, hiszen az ország nem képes garantálni a menedékjogokhoz való hozzáférést, és mindenki aki oda kerül, azt kockáztatja, hogy visszaküldik Macedóniába (refoulement), ahol aztán számos emberi jogsértés áldozatává válhat” – mondta John Dalhusien, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Amíg Szerbiában őrizetben vannak, addig kiszolgáltatottak a rendőrség bántalmazásának, illetve a hatósági fogvatartásoknak.”

Két héttel ezelőtt Magyarország bejelentette, hogy egy négy méter magas kerítést tervez építeni a szerb-magyar határra, hogy kívül tarsa a „bevándorlókat”. Eközben a kormány bevándorlóellenes kampánya keretében óriásplakátokat helyezett ki országszerte, amelyeken többek között ez a felirat is olvasható: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.”

Ha Magyarország tovább folytatja bevándorlóellenes kampányát, akkor még több menekült és menedékkérő találja majd magát jogi patthelyzetben, csapdába kerülve Szerbiában és Macedóniában jogi védelem vagy státusz nélkül, a menedék bármiféle lehetősége nélkül.

Az Amnesty International Magyarország július 7-én, kedden sajtótájékoztatón mutatja be a jelentést.