Az Amnesty International Magyarország június 26-án, pénteken 18 órától a Kínzás Áldozatainak Világnapján utcai akcióval készül az Erzsébet téri sétányon (az óriáskerék mellett).

Ezen a napon az Amnesty International tagjai és támogatói több mint 55 országban szerveznek programokat, hogy emlékeztessék az embereket arra, több ezer embert kínoznak meg ma is világszerte. Az események között lesznek figyelemfelkeltő futórendezvények, utcai színházelőadások és tüntetések is

Tények és számok

1987. június 26-án lépett hatályba az ENSZ kínzás elleni egyezménye, 1998 óta pedig minden évben ezen a napon emlékezünk a kínzás áldozataira világszerte.

Az Amnesty International 2014. május 13-án indította el Kínzás STOP! (Stop Torture) kampányát, azzal a céllal, hogy feltárja a kínzás egész világot érintő problémáját. Azóta több kínzást vizsgáló jelentést is nyilvánosságra hoztak öt országban: Mexikóban, Marokkóban, Nigériában, Fülöp-szigeteken és Üzbegisztánban.

Annak ellenére, hogy kínzás tilalma alól nincs kivétel, semmilyen körülmény nem igazolhatja kínzás alkalmazását, az Amnesty International tavalyi globális felmérése szerint még mindig 141 országban követnek el a hatóságok rendszeresen kínzást, az így kicsikart „beismerő vallomásokat” pedig törvénysértő módon felhasználják a bírósági tárgyalások során. Rendszerszintű probléma, hogy a kínzás elkövetőit nem vonják felelősségre, az áldozatok és ügyvédeik panaszait és feljelentéseit nem vizsgálják ki. Az Amnesty International évtizedek óta küzd azért, hogy a világ minden országa a gyakorlatban is eleget tegyen ennek a kötelezettségnek, és minden lehetséges eszközzel védje az embereket a kínzástól. Munkánkat 1977-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Néhány eset, amelyekkel az Amnesty International kiemelten foglalkozik:

  • A nigiériai Moses Akatugbából kínzással kényszerítettek ki beismerő vallomást, majd halálra ítélték állítólagos fegyveres rablásért, melyben állítólag három mobiltelefont zsákmányolt 2005-ben, 16 éves korában. 2015. május 28-án Moses kegyelmet kapott és június 3-án szabadlábra helyezték.
  • Yecenia Armenta, egy két gyermekes mexikói asszony esete, aki már majdnem három éve vár tárgyalásra férje meggyilkolásának vádjával. A vád azon a „vallomáson” alapul, melyet az asszony 15 órányi kínvallatás után írt alá. A kínzás szexuális erőszakot és gyermekei megerőszakolására tett fenyegetéseket is magában foglalt.
  • Wafae Charaf és Oussama Housne marokkói aktivistákat rágalmazásért és „valótlan adatok közléséért” börtönözték be, miután elmondásuk szerint megkínozták őket. 
  • Az üzbég Muhammad Bekzhanov 1999 óta van börtönben, miután elítélték egy olyan „beismerő vallomás” alapján, melyet kínzással: veréssel, fojtogatással és elektrosokkal kényszerítettek ki.

Az Amnesty International Magyarország eseménye itt található.

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott üzbég jogvédő esete itt olvasható.

Megkínzott üzbég újságíró esete itt található.

Videó: "We've got the love..." to STOP TORTURE