Szerbiának meg kell védenie az LMBTI embereket

Miután Szerbiában az LMBTI (leszbikusok, melegek, biszexuálisak, transzneműek és interszexuálisok) jogaiért küzdő egyik neves aktivista lakásába betörtek, az Amnesty International felszólította a szerb hatóságokat, kiemelten a belügyminisztert és a miniszterelnököt, Ivica Daèiæ-t, hogy a gyűlölet-bűncselekményt teljes körűen vizsgálják ki, és az elkövetőket állítsák bíróság elé.

Amikor október 27-én Boban Stojanoviæ hazatért a belgrádi Cerak negyedben lévő lakásába, két üzenetet talált az ajtaján. Az elsőn ez állt: „Tudjuk, hol laksz, tudjuk, hol alszol.” A fenyegetést a Combar 18 neonáci szervezet írta alá. A másodikon egy fotó volt, amely egy Kievben korábban megvert meleg aktivistát ábrázolt, alatta a homoszexuális mozgalom közismert szivárvány szimbóluma volt indulatosan áthúzva. Az ajtó melletti falra spay-vel egy horogkeresztet fújtak, alatta áthúzott férfi szimbólumot hagytak. Boban Stojanovic a hálószobaablaka körül égett nyomokat is talált, ami arra enged következtetni, hogy a támadók gyújtogattak, és égő tárgyakat dobáltak az ablak felé.

Szerencsére sem ő, sem partnere nem volt otthon a támadás alatt. Egyébként biztonsági okokból már egy ideje nem tartózkodnak tartósan ezen a helyen, miután 2012 áprilisában már történt egy támadás a lakás ellen.

 

Az Amnesty International megjegyzi, hogy a bejelentést követően a rendőrség azonnal reagált, megkezdték a nyomozást, és rögzítették a lakás körül talált nyomokat.

Az Amnesty International sürgeti a nyomozó szerveket, hogy biztosítsák a nyomozás szervezettségét, pártatlanságát, hogy az eljárás legyen alapos és hatékony annak érdekében, hogy minden gyanúsított bíróság elé kerüljön. Az eljárásnak számításba kell vennie azt, hogy a támadást Boban Stojanoviæ szexuális irányultsága és az LMBTI mozgalomban való részvétele motiválta. A támadás fényében és annak tudatában, hogy Boban Stojanoviæ milyen fenyegetettségben él szexuális elkötelezettsége és a mozgalomban való részvétele miatt, a hatóságoknak megfelelő védelemben kell részesítenie őt.

Szerbia nemrég fogadta el a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényt. A törvény elfogadása pozitív lépés, ám ezt a gyakorlatban is alkalmazni kell. Különösen fontos, hogy a nyomozó hatóságok a rendelkezésükre álló módszerekkel mutassák ki, hogy az adott bűncselekményt a kisebbségi csoport elleni gyűlölet motiválta.

A támadás három hónappal azután történt, hogy idén harmadik alkalommal tiltották be a Belgrád Parade megrendezését. Az indok az volt, hogy a rendőri szervek nem tudták biztosítani az LMBTI emberek gyülekezési és szólásszabadságának biztonságát. A kormányt a betiltás után azzal vádolták, hogy ezzel a szélsőségeseknek tettek engedményt.

Az Amnesty International felszólítja a szerb kormányt, hogy ragadja meg a mostani második lehetőséget, és bizonyítsa be, hogy elkötelezett abban, hogy megvédje az LMBTI emberek jogait, és hogy minden erővel azon lesz, hogy az elkövetett gyűlölet-bűncselekményt felderítik, és a bűnösöket bíróság elé állítják.