A Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatán nyert Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között projekt nyitókonferenciája március 28-29-én lesz az Aquamarina Hotel (1031 Budapest, Rozgonyi Piroska utcai hajóállomás) fedélzetén.

A konferencia célja, hogy a programban résztvevő 14 tanoda képviselői megismerjék egymást, bemutassák saját jógyakorlataikat, és megismerkedjenek az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatásának tartalmával, a projekt során alkalmazott tematikákkal és módszertanokkal.

A konferencia záróeseménye egy kerekasztal-beszélgetés, ahol a magyarországi tanodák majd harmincéves történetének jeles képviselőit hívta vendégül szervezetünk. A beszélgetés témáját a projekt új célcsoportja – a gyerekek hozzátartozói – hívta életre.

Mit tudunk tenni a szülők és hozzátartozók támogatása nélkül, milyen problémák megoldásában segíthetnek ők, milyen problémák megoldásában segíthetünk mi, milyen problémákba ütközhetünk velük kapcsolatban, mettől meddig tart egy tanoda hatásköre, milyen tapasztalatok, jógyakorlatok vannak szülők és hozzátartozók oktatási folyamatba való bevonásával, mennyiben tudnak hozzájárulni az átadott tudás és szemlélet fenntarthatóságához?

A beszélgetés vasárnap 17 órakor, a hotel Duna termében lesz, a rendezvényhajó legfelső szintjén. Moderátor: Pénzes Judit, a projekt szakmai vezetője, az Amnesty International Magyarország emberi jogi képzési koordinátora.

Projektösszefoglaló: Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között

Magyarországon a tankötelezettség korhatára 16 év lett. Emellett a közoktatásban a gyerekek gyakran szembesülnek kirekesztő, előítéletes megközelítésekkel, készségeikhez nem illeszkedő módszertannal, nincsen eszköztáruk a konfliktusok megoldására, nem megfelelő az önbecsülésük, önérdek-érvényesítő képességük, otthonról sem mindig kapnak támogatást; ezért egyesek önként döntenek a közoktatásból való kilépés mellett, míg másokat az iskolák küldenek el. Ennek következménye, hogy a sérülékeny fiatalok még kevésbé tudják érvényesíteni érdekeiket és alapvető emberi jogaikat, különösen az oktatáshoz való jogukat. Projektünk célja a 10-16 év közötti társadalmilag sérülékeny fiatalok és közvetlen környezetük érdekérvényesítési képességének fejlesztése az emberi jogi szemlélet átadásán keresztül.

Tanodák: Aranyalma Tanoda (Mátészalka), Domino Tanoda (Budapest), Fészek Tanoda (Pécs-Somogy), Lucfalvai Tanoda (Lucfalva), Mátraverebélyi Tanoda (Mátraverebély), Meszesi Tanoda (Pécs), Motiváció Szeged, Motiváció Tiszasziget, Nagybátonyi Tanoda (Nagybátony), Nagykörűi Tanoda, Nyitott Ház Tanoda és Közösségi Ház (Gilvánfa), Pátka Bárányai Tanoda (Pátka), Rimóci Tanoda (Rimóc), Varsányi Tanoda (Varsány)

Amnestys képzők

Március 28.

12:00-12:30 Megnyitó

12:30-13:30 Ismerkedés Amnesty-módra

13:30-14:00 Az Amnesty International és az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatásának története és célja

14:00-14:30 A. Dr. Heindl Péter: Jogsegélyszolgálat a tanodákban

B. Kovács Nikoletta: Nincs megkülönböztetés

14:30-15:00 A. Demeter György: Human-net és az emberi jogok

B. Baráth Szabolcs: Az integráció kérdése a tanodákban

15:00-15:30 A. Nyikon József: Jógyakorlatok a Rimóci és a Varsányi Tanodákban

B. Hervoly Vanda-Zsúdel Gábor: Glóbusz-projekt

16:00-17:00 Kooperatív összefoglaló

17:00-18:00 Elvárások egyeztetése: Mit várunk egymástól? Mit várunk magunktól?

Március 29.

10:00-11:30 Gyűlölet-bűncselekmény workshop-előadás

(Demeter Áron kampány-koordinátor, Amnesty International Magyarország)

12:30-14:00 Interaktív jelenetek a Te, én, mi és az emberi jogok tematikából

14:30-15:30 World Café - De hogyan csináljuk?

16:00-17:00 Értékelés, fókuszok, beosztás

17:00-18:30 Kerekasztal-beszélgetés: A család és a hozzátartozók szerepe az iskolán kívüli pedagógiai munkában

Vendégek: Szűcs Norbert (TanodaPlatform)

Derdák Tibor (Dr. Ámbédkar Iskola)

Orsós János (Dr. Ámbédkar Iskola)

Berki Judit (NMCKKSZSZ)

Moderátor: Pénzes Judit (Amnesty International Magyarország)

18:30 Közös fotózás Amnesty-módra