Téged is zavar az igazságtalanság? Szívesen segítenél ártatlanul bebörtönzött és elnyomott fiatalokon? Csatlakozz a világ legnagyobb emberi jogi eseményéhez! Írj egy levelet és változtass életeket!

MI AZ A LEVÉLÍRÓ MARATON?

Van úgy, hogy egy levéllel megmenthetsz egy életet. Az Amnesty International 17 éve minden évben erre a gondolatra alapozva az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén világszerte levélíró maratont szervez, melynek célja, hogy igazságot követeljen jogtalanul bebörtönzött és üldözött embereknek. Mára a Levélíró Maraton a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, ahol hozzád hasonló emberek milliói állnak ki ártatlanul fogvatartott társaikért. 

Leveleket írunk üldözött és bebörtönzött jogvédőknek, a családjaiknak és leveleinkben igazságot követelünk a hatóságoktól. Idén november 21. és december 20. között te is csatlakozhatsz a világszintű összefogáshoz, hogy együtt gyakoroljunk hatást a döntéshozókra és küzdjünk egy igazságosabb világért!

2019-ben 4 fiatalért harcolunk, akik a világ különböző pontjain bátran álltak ki a környezetükért, a női egyenjogúságért, a családjuk védelméért vagy bajba jutott embertársaikért. Ezekért a tetteikért elismerés helyett azonban igazságtalanság éri őket. Fontos, hogy minél többen kiálljunk mellettük és mutassuk meg, hogy nem járhat negatív következménnyel az, mert kiáll a jogai mellett! Tudj meg többet az esetekről az oldal alján!

SZÁMÍT A SZAVAM?

Naná! A siker szinte azonnal látható. Már az esemény ideje alatt emberek szabadulnak ki a börtönből, hatóságok tesznek eleget a követeléseinknek, jogsértő törvényeket semmisítenek meg vagy enyhítenek. Nem mindig sikerül rögtön elérni a célunkat, de egy valami biztos: a levelek hatalmas erőt adnak az igazságtalanságok áldozatainak és szeretteiknek. Számukra sokszor ezek az üzenetek jelentik a reményt.


"El sem tudom mondani, mennyire fontos volt, hogy emberek írtak nekem a világ minden tájáról. Miattuk úgy éreztem, érek valami. Erőt adtak, és megerősítettek abban, hogy jó úton járok."

Albert Woodfox Albert Woodfox

Saját eseményt szervezek
 
Aláírom itt a levelet
Eddig 6536 aláírást gyűjtöttünk.

Az idei esetek

Ebben az évben 4 ember vagy közösség ügyében kérjük a segítséged.

ELSZAKÍTVA A CSALÁDJÁTÓL

Kína

Többet akarok tudni az esetről

×

ELSZAKÍTVA A CSALÁDJÁTÓL

Kína

Yiliyasijiang Reheman és felesége, Mairinisha Abuduaini éppen második gyermeküket várták, amikor a férfi eltűnt. A fiatal pár egyetemre járt Egyiptomban, és a bővülő családjuk jövőjét tervezték. De az addigi életük félbeszakadt 2017 júliusában, amikor a kínai kormány nyomására az egyiptomi hatóságok több száz ujgurt tartóztattak le. Yiliyasijiang is köztük volt. Három héttel később a 19 éves Mairinisha egyedül adott életet második gyermeküknek. A nő 2017 óta keresi a férjét, sosem adva fel a reményt, hogy egy napon újra egyesül a családjuk. A jelenleg Törökországban élő Mairinisha barátokon keresztül tudta meg, hogy Yiliyasijiangot visszavitték a kínai Hszincsiang tartományba. Azt gyanítja, férje a kínai kormány egyik titkos táborában van, ahol az ujgurok agyát kínai kormánypropagandával mossát át. 2017 óta körülbelül egymillió embert, nagyrészt muszlim vallásúakat szakítottak el családjuktól és zártak táborokba. A botrány világméretű mozgalmat indított útjára. Mairinisha csak azt szeretné, hogy férje biztonságban visszatérjen hozzá és gyerekeihez. “A férjemet azonnal szabadon kell engedni.” mondja. “A gyerekeinknek szüksége van az apjukra. Addig nem adom fel, amíg a családunk nem lesz újra együtt.”

Követeljük

  • Szólítsd fel Kínát, hogy azonnal engedje szabadon Yiliyasijiangot!

President of the People’s Republic of China
Xi Jinping
Zhongnanhai
Xichangan’jie
Xichengqu, Beijing Shi 100017
People’s Republic of China

Töltsd le a levelet PDF-ben

A KÖZÖSSÉGÜNK NEM VÁRHAT TOVÁBB

Kanada

Többet akarok tudni az esetről

×

A KÖZÖSSÉGÜNK NEM VÁRHAT TOVÁBB

Kanada

A 13 éves Jianne Turtle a kanadai Grassy Narrowsban élő Anishinaabe őslakos közösség tagja, amelynek fiataljai régóta harcolnak egy boldogabb jövőért. Jianne szerinte a bár kormány sokat beszél, de nem tesz semmit. A kanadai kormány a hatvanas években engedélyezte egy cellulózmalomnak, hogy tíz tonna hulladékot öntsön egy folyóba, amelytől Grassy Narrows lakói súlyos higanymérgezést kaptak. A mérgezés káros hatásai ma is láthatóak. A 25 éves Rodney Bruce elmondta, hogy neki mindig azt tanították, hogy ha valami rosszat tesz az ember, akkor azt helyre is kell hoznia. A halászat alapvető része volt a közösség életének. De több mint ötven éven át higany szennyezte a folyót és a benne élő halakat, amelyeket így veszélyes megenni. A mérgezés tönkre tette Grassy Narrows lakóinak az egészségét, rombolta a kultúrájukat és a hagyományaikat. A kormány nagyon keveset tett ebben az ország legsúlyosabb egészségügyi válsághelyzetének a megoldására. 2017-ben a kormány megígérte, hogy egyszer és mindenkorra rendezi a problémát. Ehhez a folyó kitisztítására, szakorvosi ellátásra és a közösség kárpótlására lenne szükség, Grassy Narrows fiataljai addig küzdenek, amíg a kormány be nem tartja az ígéreteit. Kanadának vissza kell adnia a közösségnek, amit a higany elvett tőlük.

Követeljük

  • Követelj egészséges jövőt Grassy Narrows fiataljainak!

Prime Minister of Canada
Justin Trudeau
80 Wellington Street
Ottawa, Ontario K1A 0A2
Canada

Töltsd le a levelet PDF-ben

16 ÉV BÖRTÖN, MERT NEM VISELT KENDŐT

Irán

Többet akarok tudni az esetről

×

16 ÉV BÖRTÖN, MERT NEM VISELT KENDŐT

Irán

Fehér virágot osztogatott és nem viselte a kendőjét: erre a két egyszerűnek tűnő dologra vállalkozott Yasaman Aryani iráni színésznő egy vonaton. Yasaman, aki egyébként imád hegyet mászni, 2019-ben a Nemzetközi Nőnapon bátran ellenszegült hazája kötelező fejkendőviselést előíró törvényeinek. Yasaman kendő nélkül, az anyjával együtt sétált végig egy csak nőknek fenntartott vasúti kocsin, miközben fehér virágokat osztogatott utastársainak. Arról beszélt nekik, hogy egy olyan jövőről álmodik, ahol minden nő szabadon eldöntheti, mit visel, és egy nap majd együtt sétálhatnak kendővel vagy anélkül a fejükön. Az erről szóló videó felkerült az internetre, és nagyon népszerű lett. Április 10-én tartóztatták le Yasamant, magánzárkába dugták és napokon keresztül kihallgatták. Azt akarták elérni, ismerje be, hogy külföldieknek dolgozik, és bánja meg a tetteit. Ellenkező esetben, letartóztatják a barátait és a családját. Yasaman július 31-én tudta meg, hogy 16 év börtönre ítélték, amelyből legalább 10 évet le is kell töltenie. Yasaman kegyetlen büntetése a széleskörű, a kötelező fejkendőviselés ellen tiltakozó nőkkel szembeni hadjárat része. 2018 óta már több tucat nőt tartóztattak le, köztük Yasaman anyját, Monireh Arabshaht is. Az iráni hatóságoknak nem lenne szabad Yasamant börtönbe zárniuk pusztán azért, mert szerinte a nőknek joguk van eldönteni, hogy mit vesznek fel.

Követeljük

  • Szólítsd fel Iránt, hogy azonnal engedjék szabadon Yasamant!

Head of the Judiciary
Ebrahim Raisi
C/o Permanent Mission of Iran to the UN
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva
Switzerland

Töltsd le a levelet PDF-ben

Sarah Mardini and Sean Binder

Görögország

Többet akarok tudni az esetről

×

Sarah Mardini and Sean Binder

Görögország

Görögországban életmentésért is börtönbe kerülhet az ember. Ez történt a 24 éves Sarah Mardinivel és a 25 éves Sean Binderrel, akik önkéntes mentőkként dolgoztak egy leszboszi szervezetnél. A munkájuk az volt, hogy észrevegyék a bajba került csónakokat, és segítsenek a menekülteknek. Bűnszervezet tagjaként elkövetett kémkedés és embercsempészet ellenük a vád. Ha bűnösnek találják őket, Sarah és Sean 25 évre is börtönbe kerülhet. Több mint száz napot töltöttek börtönben mielőtt 2018 decemberében óvadék ellenében kiengedték őket. Sean szerint, aki jelenleg Írországban van, a legfélelmetesebb dolog nem az volt, hogy börtönbe csukták, hanem hogy ez bárkivel, bármikor megtörténhet. Ez az eredménye, ha a kormányok bűnözőket csinálnak azokból az emberekből, akik menekülteknek próbálnak segíteni, ahelyett, hogy biztonságos menedéket biztosítanának a menekülő embereknek. Amikor emberek háború, kínzás vagy más kegyetlenségek elől menekülnek, sokszor kell veszélyes utakra vállalkozniuk. Sarah, aki jelenleg Németországban él, jól ismeri ezeket a veszélyeket. 2015-ben a szíriai háború elől menekült el, egy csónakban szelte át az Égei-tengert, amely majdnem elsüllyedt. Ő és nővére vontatták a csónakot Leszbosz partjaihoz, megmentve ezzel a többi utas életét.

Követeljük

  • Szólítsd fel Görögországot, hogy ejtsenek minden vádat Sarah és Sean ellen!

Greek Minister of Citizen Protection
Michalis Chrisochoidis
Ministry of Citizen Protection
P. Kanellopoulou 4
101 77, Athens
Greece

Töltsd le a levelet PDF-ben

Aláírom itt a levelet

HOGYAN CSATLAKOZHATOK?

Írj levelet!

Írhatsz hivatalos levelet a hatóságoknak vagy támogató levelet az érintetteknek és családjuknak. A hivatalos levelek megírásához segítséget nyújthatnak a sablon levelek, melyeket az egyéni eseteknél találsz meg. A leveleket írhatod magyarul és angolul is.

Posztolj és használd a #levélírómaraton19 #W4R19 tageket!

Szervezz saját eseményt, hogy minél többen csatlakozzanak!

A Levélíró Maraton fontos része, hogy bárki szervezhet levélíró eseményt. Összehívhatod a barátaidat vagy a családodat, de szervezhetsz nyilvános eseményt is. Az esemény szervezéséhez készítettünk neked segédanyagokat, amelyeket regisztráció után megtalálsz az oldalon. 

Segítenél, hogy a levelek minél előbb célba érjenek? 

Vegyél bélyeget, és járulj, hozzá a postaköltséghez!

Az Amnesty munkáját olyan emberek támogatják és finanszírozzák mint Te.

Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kiállhassunk a lelkiismereti okokból bebörtönzöttekért, védhessük a menekültek jogait, kampányolhassunk a halálbüntetés eltörléséért, harcolhassunk a kínzások ellen, védelmezhessük a nőket, a gyermekeket és az elnyomott kisebbségeket.

Hiszünk az egyszerű emberek erejében és abban, hogy együtt képesek leszünk változást hozni gyermekek milliói, családok és közösségek számára a világ minden táján abban a reményben, hogy egy nap már nem lesz ránk szükség.

Hogyan működik a Levélíró maraton?

1. Az Amnesty olyan embereket és közösségeket keres, akiknek az emberi jogai sérültek, veszély fenyegeti őket, és szolidaritásra, segítségre van szükségük.
2. Olyan eseteket választunk, ahol az érintettek számára egy világméretű kampány azonnali, kézzelfogható változást jelenthet.
3. Ezeket az eseteket megosztjuk mindegyik Amnesty irodával szerte a világon.
4. Aktivistáink fantasztikus eseményeket és akciókat szerveznek az esetek köré.
5. Az emberek petíciókat írnak alá, leveleket, email-eket küldenek.
6. Az üzeneteket eljuttatjuk az érintett kormányokhoz, börtönökbe, otthonokba.
7. A jogtalanul bebörtönzött emberek kiszabdulnak, a hatóságok kivizsgálják a jogsértéseket és felelősségre vonják az elkövetőket.
8. Ismét beigazolódik, hogy az Amnesty és a hétköznapi emberek összefogásával igazi változást érhetünk el a világban.

Támogatta: