Sürgős akció

JOGVÉDŐ ÚJSÁGÍRÓT VÁDOLTAK MEG A „TERRORIZMUS TÁMOGATÁSÁVAL”

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2018/8/13, A petíció aktív

Egy jogvédő újságírót, Viktor Korbot jogellenesen állítanak bíróság elé. A vád szerint „nyilvánosan támogatta a terrorizmust”, amikor egy elítélt újságíró utolsó szavait publikálta. Az ellene felhozott vádakat azonnal ejteni kell!

Az ismert orosz publicistát, Borisz Sztomakint 2015-ben ítélték el egy 2014. január 18-án megjelent blogbejegyzése miatt. A vád a „terrorizmus nyilvános támogatása” volt. Számos helyi jogvédő szerint a bűnösségét nem bizonyították, valamint a büntetés is eltúlzott volt. Viktor Korb, a széles körben elismert újságíró és jogvédő is kampányba kezdett, hogy engedjék szabadon Borisz Sztomakint.. 2015. április 21-én a Patriofil.ru nevű honlapon nyilvánosságra hozta többek közt Sztomakin utolsó szavait is, amelyben az orosz publicista elismerően beszélt a 2013-as volgográdi robbantásokról. A Viktor Korb által nyilvánosságra hozott nyilatkozat átirata csupán egy idézet volt, ő semmilyen formában nem fejezte ki, hogy támogatná vagy egyetértene kollégájaszavaival.

2018. május 18-ának reggelén nagyjából 10 rendőr tört Viktor Korbra a Szibéria fővárosában, Omszkban található otthonában, amit egy tíz órán át tartó házkutatás követett. A család összes számítógépét és adathordozó eszközét lefoglalták, hiszen ezeken fellelhető volt Korb és feleségének újságírói anyagai. Viktor Korb a házkutatás során tudta meg, hogy két nappal korábban az Omszk Régió Nyomozó Bizottsága már büntetőeljárást is kezdeményezett ellene. Az újságírót „terrorizmusra történő nyilvános felhíváskal, a terrorizmust támogató propaganda nyilvánosságra hozatalával” vádolják az oroszországi büntető törvénykönyv 205.2 szakasza alapján. Amennyiben bűnösnek találják, 7 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. 2018. május 20-án felszólították az újságírót, hogy írásban tegyen ígéretet arra, hogy nem hagyja el Omszk területét. Nem sokkal ezután a saját és a családjához tartozó más bankszámlákat is zárolták.

2018. június 17-én Viktor Korb fellebbezést nyújtott be az orosz főügyészségnek, amely szerint jogellenesen indítottak ellene büntetőeljárást. Fellebbezésében arra kérte a főügyészt, hogy szövetségi szinten tárgyaljanak az ügy törvényességéről, mert fél a helyi hatóságok megtorló akcióitól, amelyújságírói ésjogvédő munkája miatt érheti.A fellebbezése csak az omszki ügyészségre jutott el, jelenleg ott bírálják el a kérelmét.

A nemzetközi kötelezettségeinek eleget téve Oroszországnak kötelessége biztosítani az újságíróknak a közügyekhez kapcsolódó szabad véleménynyilvánítást, a társadalom tájékoztatását és az információ közvetítését anélkül, hogy fenyegetésnek, zaklatásnak vagy megfélemlítésnek lennének kitéve. Ennek értelmében az újságírók ellen nem lehet vádat emelni, ha olyan nyilatkozatot hoznak nyilvánosságra, amely nem buzdít erőszakos cselekmények elkövetésére.

Háttér

Az elmúlt években az Amnesty International számos olyan ügyről szerzett tudomást, amely során jogvédők és újságírók váltak zaklatások, megfélemlítések, fizikai támadások és önkényes letartóztatások áldozatává Oroszországban. Számos esetben tisztességtelen eljárásokon koholt vádakkal kerültek szembe. Az ilyen esetek csupán egy kis része annak a kiterjedt bosszúhadjáratnak, amely a szólásszabadságot és a civil szférát vette célkeresztbe az országban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Jurij Jakovlevics Csajka: főügyész, Főügyészség

Követeljük:

• ejtsék a Viktor Korb elleni vádakat, hiszen a szabad véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlása miatt indítottak ellene eljárást