Sürgős akció

Facebook posztok miatt vették őrizetbe

Szenegál, Az akció indult: 2019/8/12, A petíció aktív

Guy Marius Sagna szenegáli aktivistát augusztus 5-én vádolták meg “terrortámadásra való téves figyelmeztetéssel”. Dakarban tartóztatták le július 16-án. A kihallgatása során először két Facebookon írt bejegyzéséről kérdezték ki, amelyekben az 59 éve független ország elégtelen egészségügyi szolgáltatásairól írt, majd egy másik bejegyzéséről, amelyben a francia hadsereg afrikai jelenlétéről mondta el véleményét. Dakar központi börtönében, a Rebeussban tartják fogva.

Guy Marius Sagna ismert aktivista Szenegálban. Korábban a Nemzeti Koalíció ‘Nem a gazdasági együttműködési megállapodásokra’ szenegáli koordinátoraként dolgozott. Az együttműködési megállapodások Szenegált és az Európai Uniót érintik.

Aktivistaként - ahogyan ő nevezi - a "neokolonializmus” ellen kampányol, tagja a “FRAPP-France Degage”-nak is. Korábban is sokszor letartóztatták már, mert békésen tüntetett és elmondta a véleményét, de eddig még soha nem emeltek ellene vádat.

2016 októberében a szenegáli parlament módosította a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárásra vonatkozó szabályokat, azóta pedig ezekre a módosításokra hivatkozva korlátozzák a kormányétól eltérő véleményeket. A hatóságok szerint a terrorizmus és a kiberbűnözés elleni harc miatt volt szükség a módosításokra. A büntető törvénykönyv módosítása homályos és nagyon tág módon határozza meg a terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekményeket, azokra pedig súlyos büntetéseket szab ki.

Azóta már több művészt és aktivistát vettek önkényesen őrizetbe és tartottak fogva napokig pusztán azért, mert éltek a békés véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogukkal.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Me Malick Sall: igazságügyi miniszter

Követeljük:

• azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Guy Maris Sagnát;
  • biztosítsák, hogy amíg börtönben van, nem esik bántódása;
  • garantálják mindenki számára, hogy háborítatlanul élhet a békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogával