Az online petíció szövege Szólítsd fel az azeri elnököt

President of Azerbaijan
Ilham Aliyev
Office of the President of Azerbaijan
19 Istiqlaliyyat Street
Baku AZ1066
Azerbaijan

Tisztelt Alijev elnök,

Március 30-án a rendőrség őrizetbe vette az aktivista Bajram Mammadovot. Még aznap a Sabunchu körzet bírósága 30 elzárásra ítélte, amiért állítólag ellenállt egy jogszerű rendőri intézkedésnek. Az Amnesty International szerint a vád koholmány. Bajram Mammadov a Perzsa újév alkalmából Ön által elrendelt elnöki kegyelemmel szabadult március 16-án, miután koholt vádak alapján több mint három évet töltött börtönben.

Bajram a fellebbezés során azt mondta a bíróságon, hogy a börtönben megverték, a jelenlévő családja és barátai szerint az arcán láthatóak is voltak a bántalmazásból származó sérülések. Az aktivistától megtagadták, hogy találkozzon az ügyvédével.

Bajram családja és barátai szerint azért ítélték el, mert pár nappal korábban interjút adott egy helyi újságnak, a Turan News Agencynek. Ebben az interjúban Bajram azt mondta, nem bánta meg, hogy 2016-ban kormányellenes üzenetet festett a korábbi elnök szobrára.

Meggyőződésem, hogy Bajram Mammadovot békés aktivizmusa miatt üldözik, ezért arra kérem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy azonnal és feltétel nélkül szabadon engedjék. Arra is kérem, garantálja, hogy nem esik bántódása a börtönben, és tegyék lehetővé számára, hogy találkozzon az ügyvédével.

Tisztelettel:

Bezárás