Sürgős akció

We stand with Oleg Sentsov / Mi Oleg Szencovval vagyunk

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2018/8/2, A petíció aktív

Ukrainian film director, Oleg Sentsov started a hunger strike on 14 May, calling for the release of ‘all Ukrainian political prisoners’ who are currently being held by the Russian Federation. Oleg Sentsov is serving a 20-year prison sentence following an unfair trial on politically-motivated charges.

ENGLISH

He has lost 15 kg since the beginning of his hunger strike. His action has sparked protest in his support across the globe. The voices of his supporters are mostly directed at Russia’s President Vladimir Putin, to remind him that Oleg Sentsov should never have spent a single day in prison and his fight for justice should not be in vain.

The story of Oleg Sentsov starts on the night of 10 May 2014, when members of the Russian security service (FSB) arrested him at his home in Simferopol, the capital of Russian-occupied Crimea. They put a plastic bag over his head and suffocated him until he passed out. They threatened him with rape and murder to force him to “confess” to organizing bombings and other “terrorist acts” as well as to possessing illegal firearms. Sentsov was able to see his lawyer only 17 days into his detention, when he was transferred from Simferopol to Moscow together with other suspects in his case.

This was the beginning of an extremely cynical show trial. Sentsov's relatives and lawyer believe he was detained for being a pro-Ukrainian activist who peacefully resisted the Russian occupation of Crimea. No single piece of evidence was presented to the court to prove Sentsov’s personal involvement in committing the crimes he was accused of. At the court hearings, Sentsov adamantly maintained he is innocent. The case against him should have collapsed when the key prosecution witness stated in court that he testified against Sentsov under duress. But all of this didn't prevent a Russian military court from sentencing Sentsov to 20 years in prison.

Since then, Sentsov was transferred to several prisons in Russia. Prison transfers in Russia are known for their inhumane conditions. In November 2017, Sentsov’s lawyer reported that his client has developed heart problems after being exposed to extremely cold temperatures. His latest destination is a penal colony in Labytnangi, a small Siberian town above the Arctic Circle. After several months in Labytnangi, Sentsov lost two teeth and has started losing his hair – the severe climate there is not suitable for Sentsov according to his lawyer.

The kind of hell Sentsov has been through is far too much for any person, let alone an innocent one. He is protesting for others unfairly convicted to be released, but he himself also deserves freedom. On 13 July, he will turn 42. Freedom would be the best – and the most deserved - gift for him.

• -----------------

MAGYAR

Oleg Szencov ukrán filmrendező május 14-én éhségsztrájkba kezdett, hogy engedjék szabadon az összes ukrán „politikai foglyot”, akik pillanatnyilag orosz fogságban vannak. Oleg Szencov 20 éves börtönbüntetését tölti, amit egy politikailag motivált tisztességtelen eljárás során szabtak ki rá. Szencov éhségsztrájkja megkezdése óta 15 kilót fogyott. Oleg Szencovnak egy napot sem lett volna szabad rács mögött töltenie.

Oleg Szencov története 2014. május 10-én este kezdődött, amikor az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) letartóztatta szimferopoli otthonában, ami az orosz megszállás alatt álló Krím fővárosa. Zacskót húztak a fejére és addig fojtogatták, amíg eszméletét vesztette. Azzal fenyegették, hogy megerőszakolják és megölik amennyiben nem „vallja be”, hogy robbantásokat és más „terrorista cselekményeket” szervezet, illetve, hogy illegális fegyverek voltak a birtokában. Szencov csupán 17 nappal az őrizetbevétele után láthatta először ügyvédjét, amikor az ügy többi gyanúsítottjával együtt átszállították Szimferopolból Moszkvába.

Ez volt a kezdete az elkövetkező, elképesztően cinikus kirakatpernek. Szencov családja és ügyvéde is úgy gondolja, hogy csupán azért vették őrizetbe, mert Ukrajna-párti aktivista, aki békésen lépett fel Krím orosz megszállása ellen. Egyetlen egy bizonyítékot sem mutattak be a bíróságon, amely bizonyította volna Szencov bárminemű szerepét azokban a bűncselekmények elkövetésében, amikkel megvádolták.

A bírósági tárgyalásokon következetesen ártatlannak vallotta magát. Az ellene felépített ügynek legkésőbb akkor össze kellett volna dőlnie, amikor a vád által szólított koronatanú a bíróságon bevallotta, hogy kényszer alatt vallott Szencov ellen. Azonban, ez nem tartotta vissza az orosz katonai bíróságot attól, hogy a filmrendezőt 20 év börtönre ítéljék.

Azóta Szencov több különböző oroszországi börtönt is megjárt. A börtönből börtönbe való átszállítások hírhedten embertelen körülmények közt zajlanak. 2017. novemberében ügyvédje azt nyilatkozta hogy ügyfelénél szívproblémák léptek fel a szélsőséges hideg miatt. Legutóbbi tartózkodási helye egy fegyenctelep Labytnangiban, egy kis Szibériai faluban az Északi-sarkkör fölött. Számos Labytnangiban töltött hónap után Szencov elvesztette két fogát és a haja is hullani kezdett - ügyvédje szerint a könyörtelen éghajlatot nem tudja ügyfele elviselni.

Amilyen poklot Szencov megjárt, az bárkinek túl sok lenne, hát még egy ártatlan embernek! Szencov jelenleg más önkényesen fogvatartott ukrán politikai fogoly kiszabadításáért küzd, de neki is jár a szabadság.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Vladimir Vladimirovich Putin: President of the Russian Federation

Követeljük:

• immediately release Oleg Sentsov;
  • ensure that any and all medical treatment provided to Oleg Sentsov is done in compliance with medical ethics, including the principles of confidentially, autonomy and informed consent, and that no unwanted treatment or force feeding is executed which may
  • fully respect and protect the right to freedom of expression.