Sürgős akció

38 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték a női jogvédőt

Irán (Iszlám Köztársaság), Az akció indult: 2019/3/8, A petíció aktív

Az ismert iráni emberi jogi ügyvédet, Nasrin Sotoudeh-et 38 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték két tisztességtelen eljárás után. Minden ellene felhozott vád alapja békés emberi jogi munkája, például az, hogy védelmébe vette azokat az iráni nőket, akik a hidzsáb kötelező viselését elrendelő törvény ellen tüntettek. Nasrin régóta a halálbüntetés egyik leghangosabb ellenzője országában.

Legfrissebb hírek

3/112019

33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték Nasrin Sotoudeh-t

Elképesztő igazságtalanság: az ismert iráni emberi jogi ügyvédet és jogvédőt, Nasrin Sotoudeh-t 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték. Tovább

Nasrin Sotoudeht 2018. június 13-án tartóztatták le otthonában, majd a hírhedt Evin börtön női szárnyába szállították. Hónapokig nem engedték, hogy az általa választott ügyvéddel találkozzon. 2018 augusztusában egy börtönből írott levelében tudatta a külvilággal, hogy az önkényes fogvatartása és a családját, barátait érő hatósági fenyegetések miatt – egyik barátját, az ismert jogvédőt, Farhad Meysamit is őrizetbe vették - éhségsztrájkba kezd, Novemberben ismét éhségsztrájkba kezdett, mivel Meysami még mindig börtönben volt, ráadásul szeptember 4-én Nasrin férjét, Reza Khandant is őrizetbe vették. Végül mindkettőjüket hat év börtönre ítélték “rendszerellenes propaganda terjesztése” illetve a “nemzetbiztonság elleni összeesküvés” miatt. Valójában mindketten azért kerültek börtönbe, mert részt vettek a hidzsábot a nőkre kényszerítő törvény ellen tiltakozó kampányban.

A bíróság az iráni büntető törvénykönyv 134. szakasza alapján járt el Nasrin ügyében, amely megengedi a bíróknak, hogy a törvényi maximumnál súlyosabb büntetést szabjanak ki, ha a vádlott ellen több mint három vádpont van. A Nasrin ügyében eljáró bíró, Mohammad Moghiseh mind a hét vádpontban a legsúlyosabb büntetés mellett döntött, majd még plusz négy évet adott hozzá a végső ítélethez, így a maximum 29 év helyett végül 33 évet kapott az emberi jogi ügyvéd. Az iráni távirati iroda március 11-én arról számolt be, hogy Mohammad Moghiseh bíró azt nyilatkozta, Nasrint Sotoudeh-t 7 év börtönre ítélte: 5 évet kapott „a nemzetbiztonság elleni bűncselekményre való összeesküvés” és további 2 évet „a legfőbb vezető megsértése” miatt. Azt is hozzátette, hogy "az ítéletet nem hirdették ki Nasrin távollétében, mert volt ügyvédje". Március 13-án, Nasrin férje a Facebookon jelentette be, hogy a családja meglátogatta a jogvédőt a börtönben, aki mérges volt, hogy a bíró hazugságokat terjeszt az ügyével kapcsolatban. Például nem igaz, hogy bármelyik ügyben megvádolták volna " a legfőbb vezető megsértésével". Azt is hozzátette, hogy a tárgyalást megtartották nélküle és az ügyvédje nélkül, és távollétében az ítéletet is kihirdették. Ha az ítéletet és a büntetés mértékét fenntartja a fellebbviteli bíróság, akkor az eddigi leghosszabb, 38 évnyi börtön vár Nasrinra.

2016 szeptemberében a teheráni forradalmi bíróság 28. számú részlege tárgyalta Nasrin egy korábbi ügyét, akkor azzal vádolták, hogy “rendszerellenes propagandát terjesztett” és “összeesküdött másokkal, hogy a nemzetbiztonság elleni bűncselekményeket kövessen el”. A tárgyalására nem engedték be. Egészen mostani őrizetbe vételéig nem tudott róla, hogy még 2016-ban elítélték. Az ítélet nem említette az ellene felhozott vádpontokat. Ehelyett a bíró újabb vádpontban (“segítséget nyújtott kémek juttatásában, hogy ezzel is ártson az ország biztonságának”) találta bűnösnek, amiért 5 év börtönre ítélték, amely 2 évvel több, mint amennyit a törvény alapján maximálisan ki lehetett volna szabni. Az ítéletben az is szerepel, hogy Nasrin együttműködött a bel- és külföldi “ellenforadalmi erőkkel”, és “titkos találkozókon vett részt olyan külföldi diplomatákkal, akikről azt gyanítják, hogy külföldi kormányok hírszerzőiként dolgoznak teheráni nagykövetségeken”. Azt is felrótták neki, hogy 50 ezer eurót kapott mint a Szaharov emberi jogi díj nyertese, amely összeget az ország vezetésének megdöntésére fordított. Nasrin Sotoudeh még 2012-ben, amikor is az Evin börtön foglya volt, kapta meg az Európai Parlament Szaharov díját az iráni filmessel, Jafar Panahivel közösen. Az Amnesty International úgy tudja, Nasrin soha nem kapott pénzjutalmat a díj mellé.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Ali Hámenei: irán legfelsőbb vezetője

Követeljük:

• azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Nasrin Sotoudeh iráni jogvédőt
  • szabadulásáig biztosítsák, hogy találkozhasson családtagjaival és ügyvédével
  • vessenek véget a jogvédők hatósági üldözésének