Engedjék szabadon a török Amnesty igazgatót és a kilenc másik bebörtönzött jogvédőt

Törökország, Az akció indult: 2017/7/7, A petíció aktív

A török rendőrség kevesebb mint egy hónap leforgása alatt már a második török Amnesty vezetőt vette őrizetbe.

Legfrissebb hírek

7/112017

Meghosszabbították az Amnesty török igazgatójának és társainak fogva tartását

A hatóságok ma meghosszabbították a múlt héten őrizetbe vett tíz jogvédőt előzetes letartóztatását. Tovább

7/62017

Azonnal szabadon kell engedni a török Amnesty igazgatóját

Szerdán a török hatóságok hét másik jogvédő és két tréner társaságában letartóztatták Idil Esert, az Amnesty International törökországi elnökét Büyükada szigetén, Isztambul mellett. A civilek egy digitális biztonságról és információmenedzsmentről szóló workshopon vettek részt. Tovább

7/62017

Abszurd vádak: terrorizmussal gyanúsítják az Amnesty igazgatóját

Idil Esert, az Amnesty International törökországi igazgatóját, a másik hét jogvédőt és a két IT trénert azzal gyanúsítják, hogy egy fegyveres terrorszervezet tagjai. Tovább


Szerda reggel a hatóságok nyolc jogvédőt és két külföldi – egy német és egy svéd – IT szakembert vettek őrizetbe egy isztambuli workshopon.

Több mint 24 órán keresztül nem léphettek kapcsolatba a családtagjaikkal vagy az ügyvédeikkel – ezalatt senki sem tudta, hol tartják őket fogva.

Idil és a többiek nem követtek el semmit. A vádak teljesen abszurdak: a hatóságok szerint egy „fegyveres terrorszervezet tagjai”.

Egyre több hasonló jellegű támadás éri az emberi jogi aktivistákat. Erdogan rendszere visszaél a hatalmával, és szándékosan egyre nagyobb kockázatoknak teszi ki azokat, akik még ki mernek állni az emberi jogokért.

A török hatóságoknak azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engednie mind a 10 őrizetbe vett embert.

A nyolc letartóztatott jogvédő: Idil Eser (Amnesty International), İlknur Üstün (Women's Coalition), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem,(Citizens Assembly), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Şeyhmuz Özbekli (lawyer), Veli Acu (Human Rights Agenda Association).

Háttér

Július 5-én, szerdán 10 órakor nyolc jogvédőt, köztük Idil Esert, az Amnesty International török igazgatóját illetve két külföldi trénert vettek őrizetbe a rendőrök egy, az isztambuli Büyükada szigetén lévő hotelben, ahol éppen egy workshopon vettek részt.

Egyikük sem találkozhatott az ügyvédjével több mint 28 órán keresztül, ami ellentétes a török jogszabályokkal, amely ezt az időt 24 órában maximálja. A letartóztatottak egyike sem léphetett kapcsolatba a családjával, ami szintén jogsértő.

A hatóságok egészen csütörtök délután 3-ig nem voltak hajlandóak elárulni, hol tartják őket fogva.

Idil Eser egy maltepei rendőrörsön van, Isztambul külvárosában Ilknur Üstünnel, a Women s Coalition szervezet munkatársával együtt. A többi jogvédőt három különböző helyen tartják fogva a városban. Heten ma délután találkozhattak az ügyvédeikkel.

A rendkívüli állapot során bevezetett rendelet alapján hét napig lehet valakit előzetesben tartani, amit az ügyész kérésére további egy héttel lehet meghosszabbítani.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben vagy Twitteren.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Bekir Bozdağ: igazságügyi miniszter, Igazságügyi Minisztérium

Követeljük:

  • azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon Idil Esert és a másik kilenc őrizetbe vett embert

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben