Sürgős akció

Folytatódnak a homofób támadások Csecsenföldön

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2019/1/15, A petíció aktív

A csecsen hatóságok újabb támadásokat indítottak azok ellen, akiket melegnek vagy leszbikusnak tartanak. Minimum 40 embert tartóztattak le és kínoztak meg, legalább ketten meghaltak.

A beszámolók szerint legalább 40 melegnek vélt embert tartanak fogva egy kormányzati épületben Argunban, ahol kínozzák és bántalmazzák őket. Legalább két ember már belehalt a kínzásokba, de több halálos áldozat is lehet. A hírek szerint a hatóságok megsemmisítik az útleveleiket, hogy ne is tudjanak elmenekülni.

Háttér

2017 április elsején a független orosz napilap, a Novaja Gazeta számolt be először arról, hogy több mint száz meleget raboltak el a csecsen hatóságok egy összehangolt akció keretében. Megkínozták őket és arra kényszerítették, hogy fedjék fel további társaikat. A napilap három férfiról tudott biztosan, akiket megöltek, de a források szerint ennél sokkal több halálos áldozat lehetett. A csecsen és orosz hatóságok tagadták a vádakat, az eljárást, amit az egyetlen hivatalos feljelentést tevő Maxim Lapunov bejelentése kapcsán indítottak, érdemi nyomozás nélkül lezárták.

2018. augusztus 30-án az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) 15 tagországa elindította az úgynevezett Bécsi Mechanizmust annak kivizsgálására, hogy kiderítsék, milyen jogsértéseket követtek el a csecsenföldi hatóságok, és többek között, ha a vádak megalapozottak, felelősségre vonják az LMBTI közösség ellen 2017-ben jogsértéseket elkövetőket. Miután az orosz hatóságok érdemben nem reagáltak, november 1-én az EBESZ 16 tagja megindította a Moszkvai Mechanizmust és megbízta Wolfgang Benedek professzort, hogy írjon jelentést a jogsértésekről.

A jelentést december 20-án mutatták be. A kutatás megerősítette a gyanút, hogy a csecsen hatóságok zaklattak, üldöztek, elraboltak, önkényesen letartóztattak, kínoztak és kivégeztek LMBTI embereket, jogvédőket, ügyvédeket és újságírókat. A jelentés arra is kitért, hogy Csecsenföldön virágzik a büntetlenség kultúrája, a jogsértések elkövetőit nem vonják felelősségre. A dokumentum számos ajánlást fogalmazott meg az Orosz Föderáció hatóságai számára, többek között, hogy vizsgálják ki érdemben a jogsértéseket, állítsanak fel egy speciális vizsgáló bizottságot és foglalkozzanak Maxim Lapunov feljelentésével. A jelentés bemutatása után nyolc nappal a homofób támadások újrakezdődtek.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Vlagyimir Putyin: az Oroszországi Föderáció elnöke

Követeljük:

• indítsanak azonnal átfogó és pártatlan vizsgálatot a csecsen hatóságok által elkövetett jogsértések felderítésére
  • a felelősöket állítsák bíróság elé
  • garantálják a Csecsenföldön élő LMBTI emberek biztonságát
  • ítélje el a hatóságok részéről gyakran hallható homofób megjegyzéseket