Sürgős akció

Eltűnt a legismertebb kínai emberi jogi ügyvéd

Kína, Az akció indult: 2019/4/24, A petíció aktív

Eltűnt Gao Zhisheng kínai emberi jogi ügyvéd, korábbi lelkiismereti fogoly. Gao 2017. augusztus 13-án tűnt el yulini otthonából, azóta nem tudjuk, hol van. A jogvédő korábban beszámolt arról, hogy fogvatartása alatt rendszeresen megkínozták, eltűnése előtt arról beszélt, fél, hogy a kínai hatóságok ismét meg akarják kínozni vagy akár meg is ölhetik.

Gao Zhisheng az egyik legismertebb emberi jogi ügyvéd Kínában, akit az igazságügyi minisztérium 2001-ben az ország egyik legjobb ügyvédének nevezett pro bono munkája miatt. Ennek ellenére Zhishenget már korábban is erőszakkal eltüntették, megkínozták, jogellenesen házi őrizetben tartották és bebörtönözték, mert munkája során védelmébe vett jogvédőket és más politikailag kényes ügyekben is képviselt embereket. 2005 végén a pekingi igazságügyi bizottság visszavonta ügyvédi tevékenységre jogosító engedélyét, és felfüggesztette irodájának, a Shengzhi Ügyvédi Irodának a működési engedélyét. Erre azután került sor, hogy Gao nyílt levelet írt a kormánynak, hogy hagyjanak fel a vallásos csoportok, köztük a Fálon Gong hívők üldözésével.

2006 februárjában Gao éhségsztrájkba kezdett, hogy felhívja a figyelmet az üldözött kínai jogvédők helyzetére. Emiatt augusztus 22-én a hatóságok őrizetbe vették, és vádemelés nélkül tartották fogva. Egy hónappal később, szeptember 21-én “az államrend elleni felforgatásra való felbujtás” miatt vádat emeltek ellene, majd decemberben három évnyi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

2010 áprilisában az Associated Pressnek adott interjújában arról mesélt, hogy fogvatartása alatt megkínozták. Nem sokkal később nyoma veszett, és húsz hónapig nem derült ki a holléte. 2011 decemberében az állami média arról számolt be, hogy Gao Zhisheng megsértette a feltételes szabadságát, ezért le kell töltenie a három éves börtönbüntetését.

Az állandó zaklatások miatt (többek között befagyasztották a család bankszámláját és nem engedték a gyerekeket iskolába járni) Gao Zhisheng családja 2009 márciusában elmenekült az országból, jelenleg az Egyesült Államokban élnek. 2010 októberében lánya, Grace Geng nyílt levelet írt Obama elnöknek, amelyben arra kérte, hogy derítse ki, hol van az apja. Gao Zhishenget 2014-ben engedték ki, azóta bátyjával és annak családjával élt Yulinban. A hatóságok minden lépését ellenőrizték. A család elmondása szerint a börtönbeli bántalmazásoknak és alultápláltságnak köszönhetően Gao fogai annyira tönkrementek, hogy alig tud szilárd ételt enni. A család azt is elmesélte, hogy a hatóságok még azt is megtiltották számára, hogy felkereshesse az orvosát egy másik településen. Nehézségei ellenére Gao az elmúlt években is hangosan kritizálta a hatóságok és a Kínai Kommunista Párt által elkövetett jogsértéseket.

2016-ban jelent meg Gao ‘A 2017-es év, ébredj fel Kína’ című könyve, amelynek kiadásában lánya, Grace Geng segített.Az önéletrajzi műben az ügyvéd részletesen mesél arról, hogy bántak vele a börtönben 2009 és 2014 között, és arról milyen az élete azóta, hogy szoros rendőri felügyelet mellett egy kis faluban kell élnie a bátyjával, Gao Yishenggel és annak családjával. A könyv Gao Zhisheng folyamatos ellenállásának egyik újabb példája.

A kínai hatóságok továbbra is rendszeresen ellenőrzik, zaklatják, megfélemlítik, letartóztatják és börtönbe vetik az aktivistákat és a jogvédőket. Kevés annyira kegyetlen büntetési forma létezik, mint amikor valakit erőszakkal elrabolnak. Az áldozatokat a hatóságok (vagy valaki a nevükben) elszakítják a szeretteiktől, és nem mondják meg, hova vitték őket. A családok akár éveken keresztül sem tudják meg, hogy az illető él-e még.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Zhao Kezhi: nemzetbiztonsági miniszter

Követeljük:

• hozzák nyilvánosságra, hol van Gao Zhisheng
  • ha börtönben van, azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon
  • garantálják, hogy nem kínozzák meg és nem esik bántódása
  • engedjék, hogy találkozhasson ügyvédével és családjával