Sürgős akció

Börtön fenyegeti a lengyel jogvédőt

Lengyelország, Az akció indult: 2019/5/9, A petíció aktív

Május 6-én reggel hatkor a lengyel rendőrök házkutatást tartottak az ismert lengyel jogvédőnél, Elżbieta Podleśnnánál, majd letartóztatták és néhány óráig fogva tartották. A rendőrök azt állítják, hogy több olyan posztert találtak a lakásában, amelyen a Szűz Mária látható az LMBTI zászló színeiben játszó glóriával a feje és a vállai körül, és ezért “vallási meggyőződés megsértése” gyanújával nyomozást indították. Ha bűnösnek találják, akár két év börtönt is kaphat az aktivista. Elżbieta Podleśnát békés emberi jogi munkája miatt vették célba a hatóságok, az ellen folyó abszurd eljárásnak azonnal véget kell vetni.

Legfrissebb hírek

5/62019

Letartóztattak egy lengyel aktivistát, miután az Amnesty vendége volt Belgiumban és Hollandiában

A lengyel hatóságok ma néhány órára őrizetbe vettek egy aktivistát, Elżbieta Podlesnát, amiért a gyanú szerint “megsértette mások vallási meggyőződését”. Tovább

A házkutatásra pont azután került sor, hogy Elżbieta hazatért Belgiumból és Hollandiából, ahol az Amnesty International vendége volt. Továbbra sem világos, hogy mi szükség a nyomozásra, és az ügyészség miért rendelt-e házkutatást, amikor be is idézhették volna vallomást tenni a helyi rendőrségre. Elżbieta Podleśnát a rendőrség letartóztatta, és több órán keresztül fogva is tartották. A házkutatás során lefoglalták a laptopját, telefonját és néhány memóriakártyát is.

A gyanú szerint a jogvédő “megsértette mások vallási meggyőződését”, mivel a házkutatás során olyan posztereket találtak az otthonában, amik a Szűz Máriát LMBTI zászló színekben játszó glóriákkal ábrázolja. A poszterek április végén jelentek meg Płock (Palacka) városának utcáin. Ha valakinél ilyen poszterek vannak vagy ilyen posztereket állít elő vagy terjeszt az a véleménynyilvánítási szabadságának a része, és nem lehet bűncselekményként kezelni. Lengyelország részese a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának, az Emberi Jogok Európai Egyezményének és az az EU Alapjogi Chartájának, vagyis kötelessége tiszteletben tartania a véleménynyilvánítás szabadságát és segítenie annak gyakorlását.

Az eset nem elszigetelt: része egy széleskörűbb, a lengyel aktivisták és jogvédők elleni kormányzati támadássorozatnak. Elżbieta Podleśna ellen legalább 14 különböző eljárást indították már békés aktivizmusa miatt, és folyamatos rendőrségi megfigyelés alatt áll. Ahogyan legutóbbi jelentésünkből is kiderült, ez a fajta zaklatás és megfélemlítés gyakorivá vált a lengyel jogvédőkkel és aktivistákkal szemben.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben vagy Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Joachim Brudziński: belügyminiszter

Követeljük:

• hagyjanak fel az Elżbieta Podleśna elleni nyomozással
  • adják vissza a lefoglalt tárgyait
  • biztosítsák, hogy zaklatás nélkül folytathassa békés emberi jogi munkáját