BÖRTÖN JÁRHAT AZ ELNÖK MEGSÉRTÉSÉÉRT

Törökország, Az akció indult: 2018/7/23, A petíció aktív

A Közel-keleti Műszaki Egyetem (rövidítve ODTÜ) négy hallgatóját tartóztatták le Törökországban egy olyan transzparens miatt, amelyen Recep Tayyip Erdoğan elnököt ábrázoló karikatúrák voltak láthatóak. A diákok 4 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak, amiért „megsértették az elnököt”.

A Közel-keleti Műszaki Egyetem (ODTÜ) három diákját tartóztatták le július 7-én. A vád szerint a diákok a július 6-i diplomaosztó ünnepségükön megsértették Törökország elnökét. A fiataloknál egy a török elnökről mintázott karikatúrákat ábrázoló transzparens volta diákok felvonulása alatt, amely hagyományosan az ODTÜ éves diplomaosztó ünnepségeinek a rése. Másnap, július 8-án még két embert vittek be a rendőrök kihallgatásra: a negyedik diákot, aki a vád szerint segített a többieknek a transzparensnek abba a stadionba való szállításában, ahol a diplomaosztó megrendezésre került, valamint annak a boltnak a tulajdonosát, ahol állítólag kinyomtatták transzparenst.

A diákokat őrizetben tartották, majd július 11-én nagyjából hajnali fél 3-kor az ankarai bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat a tárgyalás napjáig, amiért megsértették az elnököt a török büntető törvénykönyv 299/1. cikke alapján. Amennyiben bűnösnek találják őket, négy évig terjedő szabadságvesztés várhat rájuk., A négy diákot a kihallgatás után feltételesen szabadlábra helyezték.

A kifogásolt transzparens olyan karikatúrákat ábrázolt, melyek eredetileg a Penguen (Pingvin) nevet viselő szatirikus folyóiratban jelentek meg 2005-ben. A karikatúra különböző állatokat ábrázolt, amelyek feje helyén a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan arca díszelgett. A kép fölött a következő felirat volt olvasható: „Üdvözlet a Tayyipsi Királyságban”, ami célzás az elnöki hatalom túlburjánzására az új elnöki rendszerben. Erdoğan 2005-ben becsületsértéssel és rágalmazással vádolta meg a Pingvin folyóiratot. Végül a török bíróság elutasította az újság ellen felhozott vádakat, mert úgy ítélte meg, hogy a karikatúrák a szólásszabadság szerves részét képezik, amihez hozzátartozik a politikusok szabad kritizálásának joga is.

Háttér

A Penguen (Pingvin) című szatirikus folyóirat karikatúrája tűnt fel a diákok transzparensén, amelyet eredetileg 2005-ben készítettek arra a bírósági döntésre reagálva, amely Musa Kart karikaturistát arra ítélte, hogy kártérítést fizessen Erdoğannak. A karikaturista egyik rajzán az akkor még miniszterelnöki posztot betöltő Erdoğan arcát párosította egy macska testével. Erdoğan a karikatúrára válaszul a Pingvin folyóirat ellen rágalmazási pert indított, hiszen állítása szerint „a miniszterelnök állatként való ábrázolása nem számít alapvető szabadságjognak.” A Kart elleni határozatot később, 2006-ban fellebbezés útján visszavonták, a Pingvin elleni vádat pedig rövid időn belül ejtették.

A négy diák letartóztatása egy olyan időket élő Törökországban történt, ahol a szólásszabadság aláásása figyelhető meg, egy olyan időszakban, amikor a hatalom az eltérő (politikai) nézőpontot és véleményt egyre kevésbé tolerálja. A 2016-os júliusi puccskísérlet óta újságírók százai ellen emeltek vádat, valamint százötvennél is többre tehető azoknak a publicistáknak és más médiában dolgozó szakemberek száma, akik jelenleg is börtönbüntetésüket töltik Törökországban. Jogvédők, a civil társadalom szereplői és sokan mások váltak a nyomozások célpontjaivá, sokakat letartóztattak és elítéltek a legitim véleménynyilvánításuk miatt.

A török büntető törvénykönyv szerint a rágalmazás és az elnök megsértése bűncselekménynek számít. Az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevő már többször felszólalt a rágalmazás dekriminalizálásáért, valamint a világon még jelen lévő felségsértési (úgynevezett lèse-majesté) törvények eltörlése érdekében. A hatalom kritizálása az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak értelmében a szólásszabadság része, amelyről a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is számos döntésében rendelkezik.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Abdulhamit Gül: igazságügyi miniszter

Követeljük:

• a diákok elleni vádak ejtését
  • a török büntető törvénykönyvnek az államfő megsértéséről szóló 299. cikkének és a büntetőjogi rágalmazásra vonatkozó 125. cikkének visszavonását
  • a szólásszabadság teljes körű védelmének biztosítását Törökországban