Sürgős akció

Hite miatt került orosz börtönbe

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2019/2/27, A petíció aktív

A dán nemzetiségű Jehova tanúját, Dennis Christensent február 6-án az oroszországi Orjol város bírósága bűnösnek találta és hat év börtönbüntetésre ítélte “szélsőséges szervezethez köthető tevékenységek szervezése” miatt. Dennis lelkiismereti fogoly, elítélése hátterében semmi más nem áll, mint a vallásszabadság gyakorlása. Haladéktalanul és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani és valamennyi ellene felhozott vádat ejteni kell.

Legfrissebb hírek

5/232019

Hat évre ítélték a dán Jehova tanúját Oroszországban

Az orosz fellebbviteli bíróság ma helyben hagyta a dán Jehova tanúja és lelkiismereti fogoly, Dennis Christensen hat éves börtönbüntetését. Tovább

A Jehova tanúi egyházhoz tartozókat 2009 óta üldözik és zaklatják Oroszországban. A támadásokat az váltotta ki, hogy a dél-oroszországi Rosztov járás bírósága betiltotta a helyi szervezet működését és 34, a szervezethez köthető kiadványt “szélsőségesnek” minősített. A következő években a Jehova tanúinak többi oroszországi helyi csoportját is hasonlóan bélyegezték meg. A bírósági döntések az orosz jogban igen tágan megfogalmazott “extrémizmus” fogalmára támaszkodtak. Ez a jogalkalmazási tendencia konzisztens azzal a gyakorlattal, amely a kérdéses fogalom alkalmazását politikai, vallási vagy egyéb véleménykülönbség felszámolása érdekében alkalmazza. 2017 áprilisában az orosz Legfelsőbb Bíróság úgy találta, hogy Jehova tanúinak központi szervezete be kell hogy szüntesse működését, a szervezet tulajdonában lévő javakat pedig elkobozták. Ez a döntés azonnali hatályú tilalmat jelentett a helyi csoportok tekintetében is, és valamennyi az egyház nevében kifejtett tevékenység büntető szankciót von maga után.

Dennis Christensent egy hónappal a Legfelsőbb Bíróság döntése után tartóztatták le. Ő volt az első Jehova tanúja, aki börtönbe került, ám azóta más hívők is követték. A vád szerint helyi istentiszteletet szervezett. Az ügyész olyan bizonyítékokat terjesztett elő, mint hogy Christensen bejelentéseket tett, adományokat gyűjtött, illetve az istentsztelet helyszínét takarította.

Az Amnesty International az orosz hatóságok Jehova tanúinak tanításait és vallásuk gyakorlatát kriminalizáló döntéseit önkényesnek, diszkriminatívnak és a vallás szabad gyakorlásának jogával össze nem egyeztethetőnek tartja. A szervezet felhívta az orosz hatóságokat e döntések megsemmisítésére. Úgy gondoljuk, hogy a "szélsőségességek elleni" jogszabályok alkalmazása gyakorta önkényes, így felhívtuk az orosz hatóságokat a szabályozás felülvizsgálatára és arra, hogy hozzák azokat összhangba a nemzetközi jog előírásaival.

Az Amnesty International Dennis Christensent és az egyház többi tagját, akiket pusztán vallásuk gyakorlása miatt fosztottak meg személyes szabadságuktól, lelkiismereti foglyoknak tekinti. Azonnal és feltétel nélkül szabadon kell őket engedni, és valamennyi ellenük felhozott vádat ejteni kell.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Iván Vaszilievics Poluektov: ügyész

Követeljük:

• azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Dennis Christensent és társait
  • ejtsék az ellenül felhozott vádakat
  • vessenek véget a Jehova tanúi egyházhoz tartozók üldözésének