Sürgős akció

Engedjék szabadon Ahmet Altant

Törökország, Az akció indult: 2020/1/10, A petíció aktív

Nyolc nappal azután, hogy véget ért három éves börtönbüntetése, újból letartóztatták az ismert török írót és egykori szerkesztőt, Ahmet Altant. Ahmet Altan lelkiismereti fogoly, akit azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.

2016. július 15-én a hadsereg egyes tagjai megkísérelték erőszakkal átvenni a hatalmat Törökországban. A puccskísérletet az utcára tóduló ezrek és a túlerőben lévő kormányzati erők gyorsan elfojtották. Több százan haltak meg, a sérültek száma több ezerre rúgott. A török kormány azonnal az Amerikában élő vallási vezetőt, Fethullah Gülent és követőit (Gülen mozgalmát terrorszervezetnek tekintik) tette felelőssé a puccskísérlet megszervezéséért. Július 20-án rendkívüli állapotot vezettek be, amely két évig tartott. A kormány minden korábbinál durvább bosszúhadjáratba kezdett, újságírók, írók, bírák, ügyészek és a kormánypárt vélt vagy valós kritikusai ellen indítottak eljárásokat és börtönözték be őket.

A puccskísérlet előtti napon Ahmet Altan egy tévéműsor vendége volt Nazlı Ilıcak műsorvezető és testvére, a közgazdász Mehmet Altan társaságában. A műsorban több más téma mellett belpolitikai kérdésekről is beszélgettek. A hatóságok vádja szerint a műsor három szereplője tudatalatti üzeneteket küldtek a képernyőn keresztül a puccs résztvevőinek. Nazlı Ilıcakot július végén vették őrizetbe, Ahmet és Mehmet Altan előzetes letartóztatását pedig szeptemberben rendelték el. Az elsőfokú ítélet szerint mindhárman “megkísérelték megváltoztatni az ország alkotmányos berendezését”. 2018 februárjában tényleges életfogytiglanra ítélték őket. 2019 júliusában a legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet: a döntés értelmében Mehmet Altant szabadon kell engedni, az ügy további szereplői esetében pedig “terrorszervezet segítése” miatt új eljárást kell indítani.

November 4-én Ahmet Altant 10 év 6 hónap, Nazlı Ilıcakot pedig 8 év 9 hónap börtönre ítélték terrorszervezet támogatása miatt. A fellebbezésük elbírálásáig mindkettőjüket szabadon engedték, de az országot nem hagyhatták el. Ugyanebben az eljárásban három másik embert – köztük két újságírót – is elítéltek. Mehmet Altant – a korábbi döntésnek megfelelően – szabadon engedték.

Az ügyész november 6-án panaszt nyújtott be Ahmet Altan szabadon bocsátása miatt. November 8-án az isztambuli bíróság elutasította az ügyész kérvényét, de négy nappal később egy másik bíróság helyt adott neki, így Ahmet Altant újra letartóztatták az otthonában. A bíróság döntéséről Altan ügyvédeinek nem szóltak, a kormánypárti sajtónak azonban kiszivárogtatták.

Ahmet Altan újbóli letartóztatása és bebörtönzése jogellenes, önkényes és politikailag motivált. A török hatóságok intézkedése sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 5. cikkét, amely kimondja, hogy senkit sem lehet szabadságától önkényesen megfosztani.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Abdülhamit Gül: igazságügyi miniszter