Sürgős akció

KÍNAI KERESZTÉNYEK BÖRTÖNBEN

Kína, Az akció indult: 2019/1/22, A petíció aktív

Li Yingqiang az Early Rain Covenant Egyház nagyjából száz olyan tagja közé tartozik a kínai Szecsuan tartományban, akiket egy rendőrségi razzia után tartóztattak le. Családjával és ügyvédével nem léphet kapcsolatba, kínzásnak és bántalmazásnak lehet kitéve.

Li Yingqiang, az Early Rain Covenant Egyház egyik idős tagját tartóztatta le Csengtu város rendészeti egysége 2018. december 11-én. A vád “felbújtó magatartás és bajkeverés”. Li Yingqiang elrejtőzőtt a 2018. december 9–én a templomukban tartott rendőrségi razziát követően. Az Early Rain Covenant Egyház, Kína egyik legnagyobb és legprominensebb egyházi közössége, összejöveteleit otthonokban tartja az istentisztelere kormányzatilag kijelölt helyek helyett.

December 10-én, letartóztatása előtt egy nappal, Li Yingqiang levelet írt a követőinek, amelyben arra buzdította őket, hogy maradjanak erősek a vészterhes időkben is. Kitartott azon álláspontja mellett, hogy Early Rain Covenant “otthoni” egyház maradjon ahelyett, hogy hivatalos egyházként regisztrálná magát az egyházakért felelős állami szervnél és csatlakozna a ‘Harmadmaga Hazafias Szövetséghez (az államilag ellenőrzött protestáns egyház Kínában).

Azt javasolta továbbá, hogy amennyiben követői nem imádkozhatnak saját “templomaikban”, úgy inkább béreljenek másik helyet. “Ha nem lesz olyan beltéri helyszín, amelyet imádkozásra használhatnánk, úgy azt szabad ég alatt kell folytatnunk.” – tette hozzá. Senki nem beszélhetett Li Yingqianggal a letartóztatása óta, egy közeli forrás szerint pedig jogi képviselethez sem fér hozzá. Jelenleg Csengtu város börtönében tartják fogva Szecsuan tartomány dél-keleti részén, és fennáll a veszélye, hogy Li Yingqiang kínzásnak és bántalmazásnak van kitéve.

Háttér

2018. december 9-én este a rendőrség Csengtuban razziát tartott az Early Rain Covenant egyházhoz tartozó ingatlanokban. Az egyház körülbelül 100 tagját vitték el és kérdezték ki, többek között Li Yingqiangot, Wang Yi atyát, Jiang Rongot, Qin Defut, Ge Yingfenget, Li Xiaofenget, Lü Jinfenget, Fu Lijunt, Huang Yalingot és Li Zihut. A többieket elengedték, de szigorú megfigyelés alatt tartják őket. Néhányan azt mondták, hogy arra kérték őket, írjanak alá egy dokumentumot, amelyben vállalják, hogy többé nem vesznek részt az egyházi összejöveteleken. Liu Yingxu, Ding Shuqi és Song Enguang holléte egyelőre ismeretlen.

Három nappal a razzia után, december 12-én, az egyház egy Wang Yi atya által hónapokkal korábban megírt közleményt adott ki, ymelyben kifejezték elköteleződésüket a vallászabadság védelmezése mellett. Az egyház néhány tagja őrizetbe került bűncselekmény elkövetésének gyanújával, többek között “illegális üzleti tevékenység” és “felbújtó magatartás és bajkeverés” miatt. Wang Yi atyát és feleségét, Jiang Rongot magánzárkában tartják az “államrend megdöntésére irányuló felbújtás” gyanújával, amely vádat egyébként gyakorta hoznak fel kormánykritikus disszidensek és aktivisták ellen.

A 2005-ben alapított Early Rain Covenant Egyház Kína egyik legnagyobb és legprominensebb egyháza. Tagjai és vezetői nem akartak regisztrálni az egyházi ügyekért felelős állami szervnél vagy a ‘Harmadmaga Hazafias Szövetségnél’ regisztrálni, amelyeknél egyebekben az államilag elismert szervezeteknek regisztrálnia kell. Ezeket az egyházakat gyakorta hívják “otthoni” egyházaknak, mivel tagjai gyakorta egymás otthonaiban jönnek össze istentiszteletekre.

Az egyházi ügyekről szóló jogszabály 2018. február 1-i módosítása óta az “otthoni” egyházak országszerte erőszakos hatósági fellépésekről számolnak be, főként Honan, Csöcsiang, Kuangtung és Hejlungcsiang tartományokban. A hatóságok eltávolították a kereszteket és keresztény szlogeneket az egyházi épületekről, elkobozták vagy megrongálták az egyházi tulajdont, bezárásra ítéltek templomokat és az egyházi tagokat és vezetőket kikérdezések alá vonták.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Li Xin

Követeljük:

• feltétel nélkül és azonnali hatállyal engedjék szabadon Li Yingqiangot, amennyiben nem áll rendelkezésre elégséges bizonyíték arra nézve, hogy nemzetközileg is elismert bűncselekményt követett el
  • garantálják, hogy nincs kínzásnak vagy bántalmazásnak kitéve a fogvatartása alatt
  • garantálják, hogy késedelem nélkül felvehesse a kapcsolatot választása szerinti jogi képviselővel és valamint családjával