Bár még csak július van, máris rengeteg emberi jogi csatát megnyertünk! Ezek a nagyszerű győzelmek a Ti támogatásotok nélkül nem valósulhattak volnak meg. Íme néhány példa.

Segítettek embereket kihozni a börtönből

El Salvadorban Teodora del Carmen Vasquez februárban végre kiszabadult a börtönből. Felháborító, 30 éves büntetését a bíróság enyhítette. Így is egy évtizedet töltött rács mögött, miután elvetélt és ezért abortusz vádjában bűnösnek találták. Az abortusz tilos El Salvadorban. 2015 óta küzdünk Teodora kiszabadításáért, petíciókkal és tiltakozásokkal, sőt, a norvég Amnesty kalóz rádióadásban is sugározta Teodora esetét.  Az Amnesty International tovább harcol azért, hogy El Salvador dekriminalizálja az abortuszt.

AFP/Getty ImagesTeodora átöleli anyját

Mexikóban majdnem nyolc év börtön után kiszabadult Sergio Sánchez. Gyilkosságért börtönözték be. A vád hamis és egymásnak ellentmondó bizonyítékokon alapult, a büntetőeljárás tisztességtelen volt. Ügyvédei szerint az Amnesty InternationaI támogatóinak munkája, tiltakozása és felvonulásai nagy szerepet játszottak abban, hogy kiszabadult.

Amnesty InternationalSergio Sánchez

Áprilisban szokatlanul jó híreket kaptunk Mianmarból, ahol az újonnan megválasztott elnök, Win Myint 8000 rabnak, köztük számos lelkiismereti okból bebörtönzött embernek adott amnesztiát. Az Amnesty támogatottjai, Dumdaw Nawng Lat, Langjaw Gam Seng és Lahpai Gam kachini lelkipásztorok is ekkor szabadultak.

Etiópiában aktivisták, újságírók és bloggerek hagyhatták el a börtönt, köztük Eskinder Nega, az Amnesty International egyik pártfogoltja, akit lelkiismereti okokból tartóztattak le. Hét év raboskodás után szabadult, majd márciusban, alig néhány héttel szabadulása után, ismét letartóztatták. Támogatóink számos levelet írtak neki, felhívva a közvélemény figyelmét az ügyére.

"A családomon keresztül sok levél eljutott hozzám az Amnesty International támogatóitól. Megerősítettek meggyőződésemben és vigasztalták a családomat.”  - Eskinder Nega

Amnesty InternationalEskinder Nega

Júliusban Liu Xia  csaknem nyolc évnyi jogellenes házi őrizet után végre Kínából Németországba távozhatott. A kínai írónőt azóta tartották fogságban, mióta férje, Liu Xiaobo 2010-ben Nobel-békedíjat kapott. Állandó megfigyelés alatt tartották és korlátozták a telefonhasználatát. 2018-ban az Amnesty International és a PEN kampányt indított, amelyben követeltük Liu Xia szabadon engedését. A kampány során ismert írók olvastak fel részleteket a verseiből.

Felelősségvállalásra kényszerítettetek kormányokat

Az ír népszavazás csodálatos eredményt hozott, törölte az alkotmányból az abortusz tilalmát. Hatalmas győzelem a nők jogaiért való küzdelemben. Az ír aktivisták mellett az Amnesty International munkatársai is hosszú éveking dolgoztak ezért az eredményért. 2015-ben kiadtunk egy jelentést Ireland: She is not a criminal - The impact of Ireland's abortion law címen (Nem bűnöző – az ír abortusztörvény hatásai), amelyben az abortusszal kapcsolatos korlátozásokat és stigmákat dokumentáljuk személyes beszámolók alapján. A 2018-as népszavazás szép példája volt az összefogás hatalmának: sokan, férfiak és nők is kizárólag azért tértek vissza Írországba, hogy szavazzanak a kérdésről, és hogy hallassák a hangjukat. Nagyon fontos üzenet ez: olyan társadalmakban is lehetséges haladást elérni, ahol egyes kérdéseket hagyományosan nagyon konzervatív módon kezelnek.

“Ez a kampány a reményről szól, arról, hogy a nők egészségét és biztonságát végre előtérbe helyezzük. Már önmagában is fantasztikus frodulópont.” - Catriona Graham, ír nőjogi aktivista

Nyilvánosságra hoztunk egy jelentést az iraki kollektív büntetések kiszabásáról olyan nő és gyerekek esetében, akiket kapcsolatba hoztak az Iszlám Állammal. A jelentés széles körű médiafigyelmet kapott. Másnap az iraki média arról számolt be, hogy az országos vezetése vizsgálatot kezdeményezett a helyi hatóságoknál.

Február 8-án a Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte által meghirdetett, ún. “drogellenes háború” ügyében. Az Amnesty nagyon keményen küzdött az igazságért és átláthatóságért ebben az ügyben is: kampányoltunk és az ügyészi hivatalnál a nyomozás megindításáért lobbiztunk. Most felcsillant a remény, hogy a kormány által kezdeményezett akciók áldozatai, akik gyakran szegény és marginalizált csoportok tagjai, elégtételt kapnak.

Az ukrán kormány jóváhagyta az új tantervet, amely, az ország történetében először az emberi jogokról szóló oktatást is tartalmaz. Az Amnesty Ukrajna fáradhatatlan munkája és a tanterv kifejlesztésben való részvétele is hozzájárult ehhez az eredményhez. A moldáv oktatási minisztérium szintén elfogadta az Amnesty Moldova által kifejlesztett emberi jogi tananyagot általános iskolák és középiskolák számára. E siker előzménye volt egy próbaszakasz, amely a most befejeződött iskolaévben futott, 22 iskola és majdnem 700 diák közreműködésével.

Nagyon örültünk, hogy Malajziában szabadon bocsátották Anwar Ibrahim ellenzéki vezetőt, akit lelkiismereti okokból tartottak fogva. Malajziában a legutóbbi választásokat meglepő fordulattal Anwar politikai mentora, Mahathir Mohamad nyerte. A szabadon bocsátása mérföldkő az ország történetében, és további reformokkal kecsegtet.

PrivátAnwar Ibrahim és Salil Shetty, az Amnesty főtitkára

Miután  megjelent  "They betrayed us": Women who survived Boko Haram raped, starved and detained in Nigeria  című jelentésünk (“Elárultak minket”: Boko Haram-túlélő nők szexuális erőszak, éhezés és elzárás áldozatai Nigériában), a Szenátus bizottságot állított fel a jelentés kivizsgálására. A Nigériai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság júniusban bejelentette, hogy külön részleget hoz létre az Északkelet-Nigériában a lakhelyüket elhagyni kényszerülők ellen elkövetett szexuális zaklatások, diszkrimináció, embertelen és megalázó bánásmód kivizsgálására.

Lépések a halálbüntetés megszüntetéséért

Beninben 14 fogoly halálos ítéletét enyhítették az Amnesty intenzív kampányának hála. Meglátogattuk őket a börtönben és az igazságügy miniszternél és a házelnöknél lobbiztunk az ítélet enyhítése érdekében. Ez megelőzően biztató fejleményekről számolhattunk be Gambiában, ahol szüneteltetik a kivégzéseket, és Guineában, ahol teljesen beszüntették a halálbüntetések kiszabását.

Májusban aztán Burkina Faso elfogadta az új büntető törvénykönyvet, amely felszámolta a halálbüntetés intézményét.

AFP/Getty ImagesTüntetés a halálbüntetés eltörléséért

Kiálltatok azokért, akikkel igazságtalanul bántak

A munka, amelyet Perzsa-öbölbeli munkára toborzott, majd kizsákmányolt nepáli munkások érdekében végzünk, folyamatosan hozza az eredményeket. Február végén a nepáli legfelsőbb bíróság utasította a kormányt, hogy szolgáltasson információt egy ellene zajló perben. A kereset szerint a nepáli kormány nem képes szabályozni a munkaközvetítők tevékenységét. A helyi civil szervezet, amely a pert indította, kulcsfontosságú bizonyítékként mutatta fel 2017-es Turning People into Profits (Emberből profit) című jelentésünket. Amennyiben a bíróság az ő javukra dönt, az kedvező hatással lehet a vendégmunkások védelmére, különösen, ha a rendőrség lehetőséget kap, hogy fellépjen a lelkiismeretlen közvetítőkkel szemben.

Amnesty InternationalNepáli aktivisták

Kora áprilisban Bosznia-Hercegovina alkotmánybírósága úgy határozott, hogy a háborús bűncselekmények áldozatainak nem kell eljárási költségeket fizetni, amennyiben a jóvátételi igényüket elutasítják. A TRIAL Internationallel együttműködve már régóta küzdünk ezért. Reméljük, hogy így több áldozat is a bírósághoz fordul majd, igazságot és jóvátételt követelve.

Márciusban Ukrajnában lehettünk szemtanúi a szolidaritás erejének, miután a rendőrség a nőjogi demonstrációk ellen erőszakosan fellépők pártjára állt. A tüntetés egyik szervezőjét, Olena Sevcsenkót hamisan vádolták azzal, hogy az egyik “provokatív” felirat megsértette a gyülekezési jog szabályait. Az Amnesty Ukrajna a közösségi médián keresztül ezreket ért el, úgyhogy mire Sevcsenko pere március 15-én megkezdődött, a tárgyalóterem tele volt újságírókkal és támogatókkal, valamint a nagykövetségek képviselőivel. A bíróság bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Bejegyzés helye:Bátorság