Sürgős akció

Release Tep Vanny / Engedjék szabadon Tep Vannyt

Kambodzsa, Az akció indult: 2018/7/30, A petíció aktív

Tep Vanny is a symbol of peaceful activism in Cambodia and is currently in jail as a result of her brave determination to defend the rights of others.

Legfrissebb hírek

8/212018

Tep Vanny kegyelmet kapott!

Több mint 700 börtönben töltött nap után a király kegyelmet adott Tep Vanny kambodzsai jogvédőnek. Tovább

ENGLISH

She is a housing rights activist and for almost 10 years has been defending her community in central Phnom Penh where thousands of families have been forcibly evicted from their homes. Boeung Kak is a lake in Cambodia’s capital city of Phnom Penh where a huge construction project has seen whole communities illegally evicted.

Tep Vanny is one of 13 women who have been organising protests against the development since it began in 2007. Since then she’s been repeatedly harassed, beaten, arrested five times and sent to prison on politically motivated charges.

Most recently arrested on 17 August 2016, she’s been jailed ever since, sentenced to spend two and a half years in Prey Sar prison, and fined the equivalent of £2,600 — around twice the yearly minimum wage in Cambodia.

She has argued that there was no real evidence to prove the charges brought against her. But despite fierce legal battles her conviction was upheld on 8 August 2017 and it seems certain she’ll serve the full 30 month sentence.

She is not a criminal. All she is guilty of is peacefully protesting the right of her community to live where they’ve called home for generations.

• ----------

MAGYAR

Tep Vanny, aki Kambodzsában a békés aktivizmus szimbóluma, pillanatnyilag börtönben ül, mert bátran kiállt mások jogaiért.

A lakhatási jogi aktivista közel 10 éve dolgozik egy olyan phnompeni közösségért, vagyis több ezer családért, akiket erőszakkal lakoltattak ki otthonaikból. Boueng Kak Kambodzsa fővárosának, Phnompennek az egyik tava, amely környékéről egy óriási építkezési projekt miatt az ott élőket eltávolították.

Tep Vanny egyike annak a 13 nőnek, akik tüntetéseket szerveznek a beruházás ellen annak 2007-es megkezdése óta. A kezdetektől fogva politikai céloktól vezérelve rendszeresen zaklatták, megverték, öt alkalommal letartóztatták és bebörtönözték.

Legutóbb 2016. augusztus 17-én vették őrizetbe, azóta fogva tartják. Két és fél évnyi, a Prey Sar börtönben letöltendő börtönbüntetésre és 940 000 forint értékű pénzbüntetésre ítélték. Ez az összeg a kambodzsai éves minimálbér kétszerese.

Vanny szerint nincs valódi bizonyíték, ami az ellene felhozott vádakat igazolná. 2017. augusztus 8-án a fellebbezését elutasították, így mostanra biztosnak látszik, hogy a 30 hónapos büntetés egészét le kell töltenie.

Vanny nem bűnöző. Csupán békésen tüntetett azért, hogy közösségének tagjai az őket megillető jogaikkal élve saját otthonaikban maradhassanak.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Hun Sen: Prime Minister of Cambodia

Követeljük:

• release Tep Vanny immediately and unconditionally, and drop all charges against her
  • stop the crackdown on human rights defenders