Sürgős akció

VONJÁK VISSZA A RÉMHÍRTERJESZTÉSRE VONATKOZÓ MÓDOSÍTÁST!

Magyarország, Az akció indult: 2020/5/14, A petíció aktív

Már több embert is előállítottak a rendőrök Facebook posztjaik miatt a felhatalmazási törvényben szereplő rémhírterjesztési szabályra hivatkozva. Mindkét esetben egyértelműen kiderült, hogy az érintettek nem követtek el bűncselekményt. Követeljük, hogy vonják vissza a felhatalmazási törvény rémhírterjesztésre vonatkozó részét, mert visszaélésszerű rendőrségi fellépésre ad lehetőséget a véleményüket megosztó emberekkel szemben!

A rendőrség a hírek szerint eddig két magyar állampolgárt állított elő rémhírterjesztésre hivatkozva Facebook posztban elmondott vélemény- és tényközlés miatt. Május 12-én egy véleményposzt miatt vittek el a rendőrök egy 64 éves férfit, egy nappal később pedig egy másik férfit állítottak elő Gyulán. Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekményt, ezért szerencsére nem folytatódtak a büntetőeljárások.

Az Országgyűlés által 2020. március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény (hivatalos nevén A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény) szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.) a rémhírterjesztéssel kapcsolatban. Azonban a nehezen értelmezhető és homályos szabály lehetőséget kínál arra, ahogy az a fenti esetekben is történt, hogy a rendőrök előállítsanak embereket pusztán véleményük vagy akár valós tények megosztása miatt. Az operatív törzs május 5-i tájékoztatása szerint 83 eljárás indult rémhírterjesztés miatt, de az elmúlt napok történései miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek közül vajon hány esetben történt valódi bűncselekmény.

Az egyik esetben egyértelműen véleménynyilvánításról volt szó, a másikban pedig egy valós tény közlése történt. A rémhírterjesztést csak akkor lehet megállapítani, ha valaki szándékosan állít olyat, amelyről tudja, hogy nem igaz, és annak is tudatában kell lennie, hogy ezzel pedig a járvány elleni hatékony védekezést akadályozhatja. Egyértelmű tehát, hogy nem lehet eljárást indítani olyanok ellen, akik a véleményüket fejtik ki vagy tényeket osztanak meg.

Nem szabad hagyni, hogy valós tények terjesztéséért vagy véleménynyilvánításért bárkivel szemben büntetőeljárást indítsanak, beleértve a munkájukat végző újságírókat, tudósokat vagy orvosokat. A felhatalmazási törvény rémhírterjesztésre vonatkozó részét hatályon kívül kell helyezni, mert az embereket öncenzúrára, az értelmezési nehézségek miatt a hatóságokat pedig indokolatlan és jogellenes eljárásokra késztethetik. Jelen formájában a törvény komoly veszélyt jelent a véleménynyilvánítás szabadságára.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Magyarország Kormánya

Követeljük:

• vonja vissza a felhatalmazási törvény rémhírterjesztésre vonatkozó részét;
  • szólítsa fel a rendőrséget, hogy kérjenek bocsánatot a tévesen előállított emberektől és családjaiktól;
  • nyomatékosan hívja fel a rendőrség figyelmét, hogy ne alkalmazzák a törvényt visszaélésszerűen, ameddig nem vonják vissza azt vissza.