×

Az online petíció szövege Hívd fel az iráni hatóságokat
Head of the Judiciary
Ayatollah Sadegh Larijani
c/o Public Relations Office
Number 4, Deadend of 1 Azizi, Vali Asr Street
Tehran
Islamic Republic of Iran


Tisztelt Bíró Úr!

Azért fordulok Önhöz, mert Szaid Sirzád jogvédőt 5 év börtönbüntetésre ítélte az Iráni Forradalmi Bíróság. A fogoly a száját összevarrta és 2016 december 7-én éhségsztrájkba kezdett tiltakozásként az olyan embertelen börtönkörülmények ellen, mint az orvosi ellátás megtagadása, a bántalmazás, a börtönőrök invazív és bántalmazó motozásai, az elégtelen szellőzés a politikai foglyok celláiban. Január 14-én a férfi véget vetett 39 napon át tartó éhségsztrájkjának, egészségi állapota azonban súlyosan megromlott.

Szaid Sirzádot letartóztatási parancs nélkül fogták el, elítélésének alapja kizárólag békés emberi jogi tevékenysége, ideértve a politikai elítéltek családjával való kapcsolattartást és az ENSZ különleges megbízottjával való kommunikációt az emberi jogok iráni helyzetéről.

Felszólítom, hogy haladéktalanul intézkedjenek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásáról. Amíg ez függőben van, biztosítsák számára a szükséges orvosi ellátást egy börtönön kívüli kórházban. Felhívom továbbá, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Radzsa Shar börtönben lévő foglyokat ne kínozzák és bántalmazzák, illetve biztosítsák, hogy emberhez méltóan kezeljék őket, összhangban a nemzetközi jogi sztenderdekkel.

Tisztelettel:
Bezárás