Az online petíció szövege Szólítsd fel az igazságügyi minisztert

Minister of Justice
Me Malick Sall
Avenue Jean JAURES, ex ambassade des Etats unis
Dakar BP 4030
Sénégal

Tisztelt Miniszter úr,

Komolyan aggódom a szenegáli aktivista, Guy Marius Sagna önkényes letartóztatása miatt.

Guy Marius Sagna a “Le Front pour une Révolution Anti-impérialiste Populaire et Panafricaine’’ (Front for a popular anti-imperialist revolution and pan African, FRAAP- France Degage) mozgalom tagja.

Dakarban tartóztatták le jogellenesen július 16-án. Kihallgatása során először két általa írt Facebook posztról kérdezték, amelyben azt kritizálta, hogy 59 évvel Szenegál függetlenné válása után sincs még elég mennyiségben megfelelő egészségügyi intézmény, illetve, hogy a szenegáli politikai vezetők is inkább Európába járnak gyógykezelésekre. Anélkül vették őrizetbe, hogy megmondták volna neki, hogy mivel vádolják. Három nappal később, Sagnát a FRAAP Facebook oldalán található bejegyzésről faggatták, amely a francia csapatok afrikai állomásozásáról és egy a Száhel-övezetben történt terrortámadásról szólt. Saját és ügyvéde elmondása szerint a bejegyzést nem ő írta, és nem is a szervezet koordinátora.

Július 19-én először "álhír terjesztésével" vádolták meg, majd ezt augusztus 5-én az ügyész “terrortámadásra való téves figyelmeztetésre" változtatta. A dakari Rebeuss börtönben tartják fogva.

Arra kérem, hogy:

azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Guy Marius Sagnát, aki nem tett mást mint élt a véleménynyilvánításhoz való jogával;

biztosítsa, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát a szenegáli hatóságok teljes mértékben tiszteletben tartják és megvédik;

garantálja, hogy amíg őrizetben van, nem esik bántódása Guy Marius Sagnának, és találkozhat az ügyvédével és a családjával.

Tisztelettel:

Bezárás