Az online petíció szövege Szólítsd fel az orosz hatóságokat

Chairman of the Investigative Committee of the Russian Federation
Alexander Ivanovich Bastrykin
Tekhnichesky per. 2
105005 Moscow
Russian Federation

Dear Chairman of the Investigative Committee,

Tisztelt Elnök úr,

I am writing to you with regard to the prosecution and detention of Daniil Konon, Valery Kostenok, Egor Zhukov and at least 10 other individuals in connection with their participation in the largely peaceful protests on 27 July, 3 August and 10 August 2019 in Moscow. Most of them have been charged with “participation in a mass riot”, despite these events not being riots. Such measures blatantly violate the right to freedom of peaceful assembly, which is guaranteed by Russia’s Constitution as well as by Russia’s international obligations. One must not be prosecuted for taking part in a peaceful rally, regardless of whether the authorities’ permission has been provided.

Danil Konon, Valerij Kosztenok, Egor Zsukov és még legalább 10 másik letartóztatott tüntető ügyében írok, akiket a július 27-i, augusztus 3-i és 10-i moszkvai békés tüntetés után vettek őrizetbe. Többségüket tömegzavargásban való részvétellel vádolták meg annak ellenére, hogy nem volt zavargás. Az ellenük indított eljárás súlyosan sérti a békés gyülekezéshez való jogot, amelyet az orosz alkotmány és az Oroszország által aláírt nemzetközi egyezmények is garantálnak. Senki ellen sem lehet büntetőeljárást indítani pusztán azért, mert részt vett egy békés tüntetésen, akármit is parancsoltak a hatóságoknak.

Ezek fényében, felszólítom, hogy ejtsék a megalapozatlan vádakat a tüntetők ellen, engedjék őket szabadon és ne indítsanak további eljárásokat olyanok ellen, akik élnek a békés gyülekezéshez való jogukkal.

Tisztelettel:

In light of the above, I urge you to immediately drop the unfounded charges against peaceful protesters, to release them, and to refrain from initiating further prosecutions against individuals for simply exercising their right to peaceful assembly.

Yours sincerely,

Bezárás