Az online petíció szövege Szólítsd fel az iráni hatóságokat

Supreme Leader
Ali Khamenei
c/o Permanent Mission of Iran to the UN
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva
Switzerland

Tisztelt Hámeini úr,

Nasrin Sotoudeh ismert iráni emberi jogi ügyvédet és jogvédőt két tisztességtelen eljárás alapján összesen 38 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték. Nasrin Sotoudeh lelkiismereti fogoly, akit azonnal szabadon kell engedni.

2019. február 9-én Nasrint a teheráni Evin börtön személyzete értesítette, hogy ítéletet hirdettek legutóbbi ügyében. Megengedték neki, hogy elolvassa az ítéletet, így derült ki, hogy mind a hét vádpontban bűnösnek találták és 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték. A tárgyalásra távollétben 2018. december 30-án került sor a 28-as számú teheráni forradalmi bíróság előtt. Nem léphetett kapcsolatba az ügyvédével. Az ellene felhozott vádak közül pár a hidzsáb kötelező viselése elleni munkájához kapcsolódott (“korrupcióra és prostitúcióra való felhívás”; “bűnös cselekmény, amiért hidzsáb nélkül jelent meg a nyilvánosság előtt”). A hatóságok az olyan jogszerű munkáit is “bizonyítékként” hozták fel ellene, mint hogy ellenezte a hidzsáb kötelező viselését; hogy nem hordta a hidzsábot, amikor ügyfeleit látogatta a börtönben és nyilatkozott a sajtónak a nők jogainak megsértéséről. Március 11-én a Nasrin ügyében eljáró bíró, Mohammad Moghiseh újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Nasrint két vádpontban találta bűnösnek és 7 év börtönre ítélte, ezek közül az egyik a “legfelsőbb vezető megsértése” volt. Ilyen vádat azonban Nasrin ellen soha nem emeltek. A bíró nyilatkozatára válaszul Nasrin megkérte ügyvédjét, hogy tegyen panaszt a bíró ellen, amiért az hazugságokat terjeszt az ügyével kapcsolatban.

2016 szeptemberében Nasrint távollétében ugyanez a bíróság egy másik ügyben 5 év börtönre ítélte. Nasrin azért nem volt jelen, mert a bíróság szerint “nem viselt muszlimhoz méltó öltözéket”, ezért nem engedték be a saját tárgyalására. “Rendszerellenes propaganda terjesztésével” és “a nemzetbiztonság elleni bűncselekményekre való összeesküvéssel” vádolták. A bíró azonban – megsértve az eljárási szabályokat – egy másik vád ("titkos találkozókon vett részt olyan külföldi diplomatákkal, akikről azt gyanítják, hogy külföldi kormányok hírszerzőiként dolgoznak teheráni nagykövetségeken”) ítélte el. Az ügye jelenleg a fellebbviteli bíróság előtt van.

Felszólítom, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a lelkiismereti fogoly Nasrin Sotoudeh-t, akit békés jogvédő munkája miatt börtönöztek be. Biztosítsák, hogy ameddig szabadon nem engedik, rendszeresen találkozhasson családjával és ügyvédével. Arra is kérem, hogy vessenek véget a jogvédők üldözésének, köztük azoknak a zaklatásának, akik a kötelező hidzsáb viselés ellen tiltakoznak.

Tisztelettel:

Bezárás