Az online petíció szövege Szólítsd fel az OBH vezetőjét

1055 Budapest
Magyarország

Tisztelt Elnök!

Gerber Tamás a Budapest Környéki Törvényszék elnökeként idén februárban egy bírói értekezleten kiosztott egy listát, amin ötvenegy Magyar Bírói Egyesület-tag bíró neve és adószáma szerepelt. Gerber Tamás továbbá közölte a jelenlévőkkel, hogy ő az előző nap kilépett az egyesületből, és azt kérte a megjelent vezetőktől, hogy a törvényszék és a járásbíróságok bíráit is győzzék meg ugyanerről. Ezt több bíró is nyomásgyakorlásként értelmezte, úgy vélték, Gerber célja, hogy minél több bíró hagyja ott az érdekvédelmi szervezetet. Úgy érezték, azt várja el tőlük, hogy a helyi vezetőként térítsék "jobb belátásra" a bírákat.

Arra kérem, hogy tegyen meg mindent, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, ezért kérem, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökeként adjon ki a bíróságokra kötelező utasítást, amiben utasítja a bírósági vezetőket, hogy tartsák tiszteletben a bírák személyes adatait, így különösen az érintettek hozzájárulása nélkül ne listázzanak semmilyen bírót semmilyen szervezethez való tartozás miatt; továbbá utasítja a bírósági vezetőket, hogy tartózkodjanak a bírákra vonatkozó bármilyen nyomásgyakorlástól és biztosítsák, hogy a bírák szabadon és függetlenül ítélkezhessenek, illetve utasítsa Gerber Tamást, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot a feketelistázott bíráktól.

Felhívom végül Önt mint az Országos Bírósági Hivatal elnökét, hogy tartózkodjon a bírák nyomásgyakorlásától és biztosítsa, hogy a bírák szabadon, függetlenül és pártatlanul tudjanak ítélkezni – ahogy az egy jogállamban elvárható.

Tisztelettel:

Bezárás