Az online petíció szövege Szólítsd fel a török igazságügyi minisztert

Minister of Justice
Abdulhamit Gül
Ministry of Justice
Adalet Bakanlığı
06659 Ankara
Turkey

Tisztelt Miniszter Úr!

Annak a négy diáknak az ügyében írok Önnek, akiket 2018 júliusában Recep Tayyip Erdoğan elnök megsértése miatt tartóztattak le. A Közel-keleti Műszaki Egyetem (ODTÜ) hallgatói diplomaosztó ünnepségükre az elnökről készült karikatúrát ábrázoló transzparenst vittek, amely eredetileg a Penguen című szatirikus folyóiratban jelent meg. A diákokat 72 óráig őrizetben tartották, majd az ankarai bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat. Amennyiben bűnösnek találják őket, négy évig terjedő szabadságvesztés várhat rájuk.

Az Amnesty International szerint Törökországban a szólásszabadság súlyos korlátozása figyelhető meg, valamint az eltérő politikai nézeteket a hatalom egyre kevésbé tolerálja. 2016 óta újságírók százai ellen emeltek vádat, valamint százötvennél is többre tehető azoknak a publicistáknak és a médiában dolgozó szakembernek a száma, akik jelenleg is börtönbüntetésüket töltik. Jogvédők, a civil társadalom szereplői és sokan mások váltak a nyomozások célpontjaivá, sokakat letartóztattak és elítéltek a legitim véleménynyilvánításuk miatt.

Az Amnesty International azzal a kéréssel fordul Önhöz, hogy engedjék szabadon a négy diákot és ejtsenek minden ellenük felhozott vádat. Kérem továbbá, biztosítsák a szólásszabadság teljes körű védelmét Törökországban. Az Amnesty International elfogadhatatlannak tartja a török büntető törvénykönyvnek az államfő megsértéséről szóló 299. cikkét és a büntetőjogi rágalmazásra vonatkozó 125. cikkét, hiszen a hatalom kritizálása az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak értelmében a szólásszabadság része.

Tisztelettel:

Bezárás