Az online petíció szövege Szólítsd fel az orosz hatóságokat

Head of the Investigation Department for Rostov Oblast
Aslan Garunovich Huade
Investigation Department for Rostov Oblast
13/2, Beregovaya Street
Rostov-on-Don, 344082
Russian Federation

Tisztelt Főnyomozó úr,

Azért írok önnek, hogy kifejezzem mélységes aggodalmam, amiért őrizetbe vették az ismert jogvédőt, Anasztázia Sevcsenkót.

Január 21-én Anasztázia Sevcsenkót, az Otkrytaya Rossiya (Open Russia) nevű civil szervezet koordinátorát letartóztatták és vád alá helyezték az orosz büntető törvénykönyv 284. szakasza alapján, amiért "folytatólagosan részt vett egy nemkívánatos szervezet munkájában”. Az Open Russia munkája, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok, a jogállamiság és a kormány elszámoltathatóságának fontosságára.

Január 23-án a rosztov-na-donui bíróság elutasította Anasztázia Sevcsenkó óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését és házi őrizetet rendelt el vele szemben.

Azzal, hogy a jogvédő ellen eljárást indítottak, amiért részt vett egy civil szervezet munkájában, az orosz hatóságok nemcsak a nemzetközi jog, de az orosz alkotmány előírásait is megsértik, miután semmibe veszik a véleménynyilvánításhoz való jogát és az egyesülési szabadságot.

Arra kérem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Anasztázia Sevcsenkót minél előbb szabadon engedjék és megszüntessék az ellen folyó büntetőeljárást.

Tisztelettel:

Bezárás