Sürgős akció

Koholt vád a csecsen jogvédő ellen

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2018/1/17, A petíció aktív

Január 9-én önkényesen letartóztatták Ojub Titiev csecsen jogvédőt, majd órákig tartották fogva egy magánzárkában. Jelenleg is kábítószer birtoklás koholt vádja miatt ül börtönben. Ha elítélik, akár tíz évet is kaphat. Titievre lelkiismereti fogolyként tekintünk, akit azonnal és feltétel nélküli szabadon kell bocsátani.

Legfrissebb hírek

3/182019

4 évre ítélték Ojub Tityiev csecsen jogvédőt

A csecsen Sali város bírósága ma 4 évnyi fegyenctelepen letöltendő büntetésre ítélte a a csecsen jogvédőt, Ojub Tityievet. A férfi lelkiismereti fogoly, akit önkényesen vettek őrizetbe és egy tisztességtelen eljárás során ítéltek el. Tovább

1/252018

Elutasították Titiev óvadék kérelmét, folytatódnak a Memorial elleni támadások

A csecsen legfelsőbb bíróság ma megtagadta, hogy Ojub Titievet, a Memorial nevű jogvédő szervezet grozniji vezetőjét óvadék ellenében szabadlábra helyezze. Tovább


Ojub Titievet január kilencedikén reggel egy közúti ellenőrzés során állították meg a rendőrök Groznijban, akik a jármű átkutatása után letartóztatták az orosz Memorial civilszervezet vezetőjét. Mindennek szemtanúja volt Titiev egy barátja, akivel korábban megbeszélték, hogy aznap reggel találkoznak. A szemtanú később látta Titiev autóját is, amit a kurcsalói rendőrőrs udvarán parkoltak le, egy rendőr pedig nem hivatalosan megerősítette, hogy a jogvédőt ott tartják fogva. Ugyan Ojub Titiev telefonja ekkor is még be volt még kapcsolva, a beérkező hívásokat már nem tudta fogadni.

Titiev ügyvédje még aznap reggel megjelent a rendőrőrsön, de nem engedték be, és azt is letagadták, hogy ők tartanák fogva ügyfelét. A rendőrség jogellenesen járt el, hiszen egyrészt nem tájékoztatta a fogva tartott hozzátartozóit a letartóztatásról, másrészt az órákra magánzárkába zárt jogvédőt abban is megakadályozták, hogy kapcsolatba lépjen a jogi képviselőjével.

A fogva tartás tényét a csecsen belügyminisztérium csupán az orosz ombudsman és az Emberi Jogi Elnöki Tanács vezetőjének beavatkozása után ismerte el hivatalosan. Azt állítják, hogy Titievnél az autója átkutatása során „körülbelül száznyolcvan gramm, jellegzetes marihuána szagot árasztó anyagot” találtak. Titievet kábítószer birtoklásával vádolják, és amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönt is kaphat.

Az ügyvédje csupán este hét után jutott be hozzá, Titiev neki minden ellene felhozott vádat tagadott. Az Amnesty International szerint a Titiev ellen rendelkezésre álló bizonyítékok hamisak, és a jogvédőt azért zárták rács mögé, hogy elhallgattassák és a munkájában akadályozzák.

Háttér

Ojub Titiev sok éve a Memorial nevű civil szervezet grozniji irodájában dolgozik, ez idő alatt pedig számos fenyegetést kapott már. Nem sokkal azután lett a szervezet helyi vezetője, hogy annak korábbi első emberét, Natalja Esztemirovát 2009-ben meggyilkolták. A gyilkosság után a Memorial több munkatársa külföldre menekült, a szervezet pedig a csecsenföldi működését kénytelen volt öt hónapra felfüggeszteni.

Az elmúlt hónapokban Titiev és kollégái egy olyan ügyön dolgoztak, amely során - a gyanú szerint - a rendőrség erőszakkal elrabolt 27 csecsent, majd 2017. január 26-án éjszaka agyonlőtte őket. A független orosz lap, a Novaja Gazeta hosszan írt az esetről. Ojub munkatársai szerint a letartóztatásával a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy tovább folytathassa a munkáját.

2014-ben már volt egy hasonló eset, amikor a csecsen aktivista Ruszlán Kutajevet vádolták meg hamisan kábítószer birtoklással. Az ellene folytatott eljárás távolról sem volt tisztességes, Kutajevet az őrizet során megkínozták és bántalmazták. Az ügyvédei hiába kérték, hogy vizsgálják ki az ellene elkövetett jogsértéseket. Dacára annak, hogy minden bizonyíték arra mutatott, hogy ártatlan, 2014 júliusában első fokon négy évre, majd 2015 októberében másodfokon három év 10 hónap börtönre ítélték. Az aktivista letöltötte büntetését, tavaly december 20-án szabadult. Az Amnesty International kampányolt a férfi szabadságáért, őt is lelkiismereti fogolynak tartjuk.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Sharpuddi Majdovics Abdul-Kadirov: ügyész

Követeljük:

  • azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Titievet, és ejtsék az ellene felhozott koholt vádakat
  • egy független vizsgálat derítse fel a letartóztatásának körülményeit, illetve hogy tényleg a rendőrök rejtették-e el a kábítószert az autójában
  • a felelősöket, ha vannak, állítsák bíróság elé

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben