Sürgős akció

Lányok kényszerházassága

Burkina Faso, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

Burkina Fasóban lányok ezrei vannak kitéve korai, kényszerből kötendő házasságnak. A lányok többségét 11-12 éves kora körül adják férjhez, így a szülők nyerészkednek az értük kapott javakból. Azok a lányok, akiket családjuk házasságra kényszerít, általában nem járnak iskolába és alig, vagy egyáltalán nincs részük oktatásban. Egy 16 éves lány felidézte az Amnesty Internationalnek, hogy apja mit mondott neki az oktatásról: „Miért? Mi értelme lenne iskolába járnod? A rokonaidnak nem lesz jobb attól, ha tanult vagy.”

Legfrissebb hírek

4/262016

Burkina Faso: Több ezer lány kerül veszélybe a korai és kényszerházasságok miatt

Burkina Fasóban a korai és kényszerházasságok több ezer, akár 13 éves fiatal lányt fosztanak meg a gyermekkoruktól, akiknek a fogamzásgátlás magas ára és egyéb tényezők miatt nincs lehetőségük eldönteni, hogy akarnak-e gyereket vállalni – áll az Amnesty International ma kiadott jelentésében. Tovább

2/112016

Hároméves akcióterv a kényszerházasságok eltörlésére

Burkina Faso kormánya elkötelezte magát, hogy pár éven belül felszámolja a korai kényszerházasságokat. Tovább


A házasság megkötése után a lányoktól megkövetelik a házimunka nagy részének elvégzését, így a takarítást, vízhordást, főzést és a földeken való munkát is. Azt is elvárják tőlük, hogy sok gyereket szüljenek, és fel is neveljék azokat, miközben még ők maguk is gyerekek. A fogamzásgátlás kérdésében, valamint abban, hogy legyenek-e gyerekek, és ha igen, akkor mikor és mennyi, szinte mindig a férj dönt.

A korán, kényszerből megkötött házasságok különösen gyakoriak a Száhel-övben fekvő Burkina Fasóban. A Száhel-övben rendkívül nagy a szegénység, gyenge az intézményi rendszer, hiányoznak az alapvető szolgáltatások, a patriarchális társadalmi berendezkedés pedig rendkívül mélyen gyökerezik.

Mindazonáltal, az elképesztő mértékű családi és társadalmi nyomás ellenére vannak lányok, akik megtagadták, hogy ilyen házasságra lépjenek, és óriási nehézségeket leküzdve elmenekültek előle. Az Amnesty International találkozott, és beszélt néhány ilyen lánnyal, összesen öt menedékhelyen. Az egyik menedék az elmúlt két év során 60 lányt fogadott be. Ezen a helyen találkoztunk Mariaval (a valódi nevét megváltoztattuk), aki megosztotta velünk történetét.

FIGYELEM: Az alábbiakban egy jelképes, egyedi eset olvasható, ami szemlélteti azokat a nehézségeket, amiket a lányoknak ki kell állniuk Burkina Fasoban.

13 éves lététre Maria soha sem járt iskolába. Az apja hozzáadta egy 70 éves férfihez, akinek akkor már öt másik felesége is volt. Az apa azzal fenyegette a lányt, hogy ha nem hajlandó a férjével maradni, megöli őt. Maria négy lánytestvérére és hat unokatestvérére szintén a kényszerházasság várt.

Miután hozzáadták a 70 éves férfihoz, Maria három napot töltött el az öt másik feleség mellett a férfi házában, mielőtt megszökött volna. Három nap alatt 169 kilométert gyalogolt egy, a korai kényszerházasság elől elmenekült fiatal lányok számára fenntartott menedékhelyig.

Amikor apja tudomást szerzett szökéséről, megparancsolta Mariának, hogy térjen vissza férje házába. Még azzal is fenyegetőzött, hogy bántani fogja a papot, akit azzal vádoltak, hogy segítette a lányt a szökésben.

Maria szökése a faluban meglévő társadalmi egyensúly megbomlásával fenyegetett. Maria sírt és zokogott, mielőtt végül úgy döntött volna, hogy a falu békéje érdekében, elhagyva a menedéket, visszatér a családjához.

Visszatértekor az apja megverte Mariát. Néhány héttel később a számára kijelölt 70 éves férfihoz is visszaküldte őt. Ő ismét megszökött a férje házából, és a legközelebbi rendőrőrsön keresett menedéket, ahol panaszt tett az apja ellen. A rendőrfőnök megfenyegette Maria apját, hogy feljelentést tesz ellene, ha még egy lányt férjhez mer adni. Mielőtt hazavihette volna Mariát, az apának írásban kellett kötelezettséget vállalnia arról, hogy többé nem kényszeríti házasságba sem Mariát, sem bármilyen másik lányt. Maria jelenleg a családjával él. Reménykedik benne, hogy egyszer valamikor majd iskolába is járhat.

Háttér

Az UNICEF adatai alapján 55%-os előfordulási arányával Burkina Fasóban az egyik legmagasabb a korai, kényszerből kötött házasságok száma. Az UNICEF a világ gyermekeinek helyzetéről szóló 2015-ös jelentéséből kiderült, hogy 2005 és 2013 között az országban a 18 év alatti lányok 52%-a, míg a 15 alatti lányok 10%-a élt házasságban.

Bár törvény tiltja a korai kényszerházasságot, az erre vonatkozó törvényeket Burkina Fasóban – ahol a házasságot elvileg csak akkor ismerik el, ha azt az állam által kiadott házassági anyakönyvi kivonattal igazolják – nemigen juttatják érvényre. Gyakoriak a hagyományos vagy a vallás által előírt módon köttetett házasságok, azonban ezeket a törvény nem ismeri el. A törvény értelmében az ilyen házasságok jogi kötelmektől mentes szabad egyesülések. A személyi és családjogi kódex (Code des personnes et de la famille) 233. cikke értelmében a törvény kizárólag az anyakönyvvezető előtt kötött polgári házasságot ismeri el.

A lányokat borzalmas nyomás alatt tartják, hogy ne jelentsék hivatalos személyeknek, ha korai házasságba kényszerítik őket. Olyan esetekben, amikor egy lány panaszt tesz, a nyomozás lassan halad, a kényszerházasság áldozata pedig kétszeresen is veszélynek van kitéve: egyrészt magának a kényszerházasságnak, másrészt az igazságszolgáltatás hiányának.

Az ilyen házasságokban számos veszély leselkedik a lányokra. Szexuális erőszakot kell elszenvedniük, és el kell viselniük szexuális és reprodukciós jogaik rendszeres és durva megsértését. Sokuk a szüléskor még fizikailag éretlen, így halálos veszélyben forog, de előfordul, hogy az életüket fenyegető és megváltoztató egészségügyi helyzetbe jutnak, így például gyakori a fekély kialakulása. A szülési fekély egy olyan sérülés, ami az elakadt vagy elhúzódó szülés során alakul ki. A nőnek vagy lánynak vizelet- és/vagy széklet-visszatartási problémákat okoz. Egy egészségügyi szakember elmondása szerint a szülési fekélytől szenvedő nők gyakran nagyon fiatalok, akiket rendkívül korán, például 15 éves koruk előtt adtak férjhez, és otthonszüléssel próbálkoznak.

A gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezmény, valamint a gyermekek jogairól és jólétéről szóló afrikai charta alapján a házasságkötés törvényileg meghatározott korhatárának fiúk és lányok számára egyaránt 18 évnek kellene lennie. Ezzel szemben Burkina Fasoban a házasodási korhatár lányoknál a 17., míg a fiúk számára a 20. év betöltéséhez kötött. A bíróság külön engedély kiadásával lehetővé teheti a házasságot fiatalabb korban is: lányok számára 15, a fiúknak pedig 18 éves kor alatt. A Burkina Faso-i törvények által megállapított korhatár nemcsak hogy diszkriminatív a nemzetközi jog értelmében, hanem a gyakorlatban legtöbbször figyelmen kívül is hagyják tekintve, hogy milyen sok 17 évnél fiatalabb lány él hagyományos házasságban.

A korai kényszerházasság a lányok emberi jogainak súlyos megsértése. Számos nemzetközi, valamint afrikai emberi jogi egyezmény és szerződés ítéli el a korai kényszerházasságot, és/vagy állapítja meg a házasodási korhatárt 18 évben. A gyerekek (vagyis 18 év alatti személyek), különösen pedig lánygyermekek különleges jogát ahhoz, hogy élvezhessék emberi jogaikat, így tehát, hogy ne kényszerítsék őket házasságba se, számos főbb ENSZ egyezmény, és az azt kiegészítő ellenőrző szerv is megfogalmazta. Burkina Faso például csatlakozott a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ egyezményhez (CEDAW), Az Ember és a Népek Jogainak Afrikai Chartájához az afrikai nők jogairól íródott jegyzőkönyvéhez (Maputo-protokoll), valamint a gyerekek jogairól és jólétéről szóló afrikai chartához is. Mindkettőben szó van a gyermekek (18 év alattiak) védelméről a korai kényszerházasságokkal szemben.

Burkina Fasót tehát kötik ezek a korai kényszerházassággal foglalkozó törvények, szerződések és egyezmények.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Igazságügyi és emberi jogi miniszter

Követeljük:

  • Biztosítsa kényszerházasságokat tiltó hazai és nemzetközi szabályok betartását
  • Garantáljon védelmet és menedéket a kényszerházasságok áldozatai számára
  • Indítson figyelemfelhívó kampányt az országban a kényszerházasságokkal kapcsolatban, és juttassa el a segítségnyújtással kapcsolatos információkat a veszélyeztetett lányokhoz

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben