Sürgős akció

Elég a feketelistázásból!

Magyarország, Az akció indult: 2019/8/23, A petíció aktív

Egy magyar bírósági vezető szándékosan, a törvényeket megsértve listázta bírótársait, és arra buzdította az alá tartozó vezetőket, hogy intézzék el, hogy minél többen hagyják ott a bírák érdekvédelmi szervezetét.

Legfrissebb hírek

8/262019

Elég a bírák feketelistázásából!

Az Amnesty International Magyarország ma indította útjára Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének címzett petícióját, amelyben többek között felszólítjuk, hogy utasítsa a bírósági vezetőket, hogy ne listázzák a bírákat, és utasítsa Gerber Tamást, a Budapest Környéki Törvényszék vezetőjét, kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa szándékosan és törvénytelenül listázott bíráktól és a Magyar Bírói Egyesülettől. Tovább

2019. február 22-én Gerber Tamás, a Budapest Könyéki Törvényszék elnöke rendkívüli vezetői értekezletet hívott össze a törvényszéke alá tartozó bírósági vezetőknek. Gerbert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nevezte ki 2018 végén.

Az értekezleten Gerber Tamás kiosztott egy listát, amin 51 olyan bíró neve és adószáma szerepelt, akik tagjai a közel 1500 bírót számláló Magyar Bírói Egyesületnek (MABIE). A bíróság elnöke közölte a jelenlévőkkel, hogy ő az előző nap kilépett az egyesületből, és azt kérte a megjelent vezetőktől, hogy a törvényszék és a járásbíróságok bíráit is győzzék meg ugyanerről. Ezt több bíró is nyomásgyakorlásként értelmezte, úgy vélték, Gerber célja, hogy minél több bíró hagyja ott az érdekvédelmi szervezetet. Úgy érezték, azt várja el tőlük, hogy a helyi vezetőként térítsék "jobb belátásra" a bírákat.

Mint ahogy mindannyiunknak, a bíráknak is jogukban áll érdekvédelmi szervezethez csatlakozni, és nem érheti őket hátrány emiatt. Mint ahogy mindannyiunk, a bírák személyes adatait sem lehet törvénytelenül kezelni, így például feketelistázni az érdekvédelmi szervezetben tagsággal rendelkező bírákat. Ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is egyértelműen kimondta, amikor az ügyben 3 millió forintra bírságolta a törvényszéket most júliusban.

Azért, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, követeljük, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke azonnal adjon ki a bíróságokra kötelező utasítást, amiben:

• utasítja a bírósági vezetőket, hogy tartsák tiszteletben a bírák személyes adatok védelméhez fűződő jogát, így különösen az érintettek hozzájárulása nélkül ne listázzanak semmilyen bírót semmilyen szervezethez való tartozás miatt;

• utasítja a bírósági vezetőket, hogy tartózkodjanak a bírákra vonatkozó bármilyen nyomásgyakorlástól és biztosítsák, hogy a bírák szabadon és függetlenül ítélkezhessenek;

Követeljük továbbá, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke utasítsa Gerber Tamást, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot a feketelistázott bíráktól. Felhívjuk továbbá az OBH elnökét, hogy ne gyakoroljon nyomást a bírákra, és biztosítsa, hogy szabadon, függetlenül és pártatlanul tudjanak dolgozni – ahogy az egy jogállamban elvárható.

Magyarországon egyre nagyobb veszélyben van a bíróságok függetlensége, itt az idő, hogy kiálljunk a független bíróságok és bírák mellett!

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben vagy Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• dr. Handó Tünde: elnök, Országos Bírósági Hivatal

Követeljük:

• utasítsa a bírósági vezetőket, hogy ne listázzák a bírákat semmilyen jogszerűen működő érdekvédelmi szervezethez való tartozásuk miatt;
  • utasítsa a bírósági vezetőket, hogy ne gyakoroljanak nyomást a bírákra;
  • utasítsa Gerber Tamást, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot az érintett bíráktól és a Magyar Bírói Egyesülettől;
  • az OBH vezetőjeként ne gyakoroljon nyomást a bírákra