Megkínozták és sorsára hagyták Bulatovot

Ukrajna, Az akció indult: 2014/4/30, A petíció aktív

Dmitrii Bulatovot, akit január 22-én raboltak el ismeretlenek, megkínozták, kegyetlenül bántalmazták, majd egy Kijev melletti erdőben a sorsára hagyták az elkövetők. Csodával határos módon sikerült eljutnia egy közeli faluig, innen tudta felhívni a barátait, akik a segítségére siettek. Bulatov most már biztonságban van, de nem tudjuk, hogy kik követték el a támadást ellene.

Legfrissebb hírek

5/222015

Ukrajna: Perdöntő bizonyítékok a kelet-ukrajnai konfliktus során elkövetett kínzásokra és emberölésekre

Kelet-Ukrajnában a rabok szinte napi szintű kínzása és a kivégzések háborús bűncselekménynek minősülnek – jelentette ki az Amnesty International ma bemutatott jelentése kapcsán. Tovább

2/182015

Ukrajna: Egy évvel az EuroMajdan tüntetések után az erőszak áldozatai számára nincs igazságszolgáltatás

A büntetlenség mélyen beágyazott kultúrája a szakértelem hiányával, valamint egyes esetekben a szándékos akadályozással karöltve több száz, az ukrajnai EuroMajdan tiltakozások során rendőrségi túlkapás áldozatául esett embertől tagadja meg az igazságszolgáltatást – jelentette ki az Amnesty International új közleményében, a tiltakozás első évfordulóján. Tovább


Dmitrii Bulatovot egy Kijev környéki erdőben dobták ki egy autóból január 30-án késő este. Sikerült eljutnia egy közeli faluba, hogy menedéket találjon, és telefonálhasson a barátainak. Vérrel áztatva, testén vágásokkal és zúzódásokkal, piszkos ruhákban beszélt megpróbáltatásairól: “Megkínoztak. Átszúrták a kezemet, megvágták a fülemet és az arcomat. Nincs olyan pont a testemen, amely ne sérült volna meg, te is láthatod. De hála Istennek, életben vagyok.”

Bulatov azt állítja, hogy ismeretlen, orosz akcentussal beszélő emberek rabolták el, és arra próbálták kényszeríteni, hogy felfedje, kik finanszírozták a tevékenységét. Megpróbáltatásai során végig be volt kötve a szeme, és mielőtt a fagyos időben kidobták volna az erdőbe, alig kapott enni. Dmitrii Bulatov január 22-én este tűnt el.

Háttér

Dmitrii Bulatov azoknak az Automajdan felvonulásoknak az egyik főszervezője, amelyeken a tüntetők autóikkal vesznek részt a 2013 novembere óta tartó Euromajdan tüntetéseken. Bulatov egy nappal azután tűnt el, hogy egy másik Euromajdan aktivistát, Yury Verbytsky-t holtan találták meg egy Kijev melletti erdőben. Verbatsky bordáit eltörték, a feje körül pedig szigetelőszalag nyomaira bukkantak. Több példa is volt arra, hogy a rendőrség a család értesítése nélkül vett őrizetbe tüntetőket. Néhány aktivista azt állítja, hogy ismeretlenek elrabolták, bántalmazták, majd egy erdőbe szállították és otthagyták őket. Egyikük biztosan állította, hogy rendőrök voltak az elkövetők. Yury Verbytsky-t és egy ismert újságírót és aktivistát, Igor Lutsenkot január 21-én rabolták el ismeretlenek, miután orvosi ellátást kértek egy helyi kórházban. Igor Lutsenkot szintén egy erdőben dobták ki fagyos időben, de sikerült segítséget kérnie és életben van. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 7. cikke kimondja: "Senkit sem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni. Különösen tilos bárkit szabad hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletnek alávetni."

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Viktor Pavlovich Pshonka: Prosecutor General

Követeljük:

  • Az ukrán hatóságok azonnal indítsanak független nyomozást Dmitrii Bulatov ügyében
  • Gondoskodjanak róla, hogy büntetőeljárás alá vonják azokat, akik felelősek a támadásért
  • Nyomozzák ki az Euromajdan aktivistákkal történt visszaéléseket
  • Tegyenek meg mindent, hogy megelőzzék az ilyen estek megismétlődését

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben