Sürgős akció

Az USA ejtse a vádakat Julian Assange ellen

Egyesült Államok, Az akció indult: 2020/2/20, A petíció aktív

Az amerikai hatóságok ejtsék a Julian Assange elleni kémkedéssel kapcsolatos vádakat. Assange-ot azért vádolják, mert titkos dokumentumokat, köztük feltételezett amerikai háborús bűncselekményeket bemutató iratokat hozott nyilvánosságra a WikiLeaksen. Az Assange elleni kérlelhetetlen hajtóvadászat a véleménynyilvánítás szabadsága elleni támadás.

A férfit jelenleg a Belmash-ban, egy szigorított börtönben tartják fogva az Egyesült Királyságban. Az amerikai kiadatási kérelem alapján a vád ellene, hogy a WikiLeaksszel kapcsolatos munkája során titkosított dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Az Amnesty International határozottan ellenzi, hogy Assange-ot kiadják vagy bármilyen módon az Államokba szállítsák, mert ott fennáll a veszélye, hogy súlyosan sérülnek az emberi jogai, például olyan körülmények között tartanák fogva, amely elérheti a kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmód szintjét. A tisztességtelen tárgyalás is valós veszély, figyelembe véve az amerikai kormányzat legfelsőbb szintjein ellene zajló, az ártatlanság vélelmét semmibe vevő lejáratókampányt.

Az, hogy Assange titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra a WikiLeaksen, nem lehet ok büntetőeljárásra, leginkább ahhoz hasonlító, ahogyan oknyomozó újságírók végzik a munkájukat. Ha Assange ellen emiatt eljárás indulna, az dermesztő hatással lenne a véleménynyilvánítás szabadságára, a hasonló eljárásoktól való félelem pedig öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat.

Védjük meg a véleménynyilvánítás szabadságát! Szólítsd fel az amerikai hatóságokat, hogy ejtsék a vádakat Assange ellen!

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• William P. Barr: igazságügyi miniszter