Sürgős akció

Házi őrizetben az orosz jogvédő

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2019/1/25, A petíció aktív

Január 23-án Anasztázia Sevcsenkót, az Open Russia nevű civil szervezet Rosztov-na-Donuban élő munkatársát házi őrizetbe helyezték. Először fordul elő, hogy valaki ellen büntetőeljárást indítottak a hírhedt “nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” alapján. A jogvédőt akár hat év börtönre is ítélhetik. Külön aggasztó, hogy ügye precedenst teremthet, és a több száz Open Russia tag ellen is hasonló eljárásokat indíthatnak országszerte a hatóságok. Anasztázia Sevcsenkó lelkiismereti fogoly, akit azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.

Legfrissebb hírek

3/182019

Meghosszabbított házi őrizet, újabb jogvédő ellen indult eljárás

Június 17-ig meghosszabbította a Rosztov-na-Donu-i bíróság Anasztázia Sevcsenkó jogvédő, az Open Russia (Otkrytaya Rossiya) nevű szervezet korábbi munkatársának házi őrizetét. Sevcsenkót az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tartja, aki ellen békés jogvédő munkája miatt indítottak eljárást az orosz hatóságok. Tovább

1/312019

Tragédia: elhunyt Anasztázia Sevcsenkó lánya

Nem sokkal kórházba szállítása után meghalt a házi őrizetben lévő orosz jogvédő, Anasztázia Sevcsenkó 17 éves Alina nevű lánya. Anyja az ellene folyó eljárás miatt alig pár órát tölthetett vele. Tovább


Anasztázia Sevcsenkó ismert orosz jogvédő. Az Open Russia mellett önkéntesként részt vesz az Amnesty International és más emberi jogokért és demokráciáért küzdő civil szervezetek munkájában is. Január 21-én letartóztatták és vád alá helyezték, mert “folytatólagosan részt vett egy nemkívánatos szervezet munkájában”. Ezzel egyidőben a rendőrség hét másik Open Russia aktivistánál tartott házkutatást Rosztov-na-Donuban, Kazánban és Uljanovszkban.

Nem ez az első alkalom a háromgyermekes, egyedülálló Anasztázia életében, hogy a hatóságok célkeresztjébe kerül jogvédő munkája miatt. 2018-ban több alkalommal is pénzbüntetéssel sújtották, mert az Open Russiának dolgozik.

A “nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” alapján illegális olyan külföldi szervezeteknek dolgozni, amelyeket az orosz főügyész ilyennek nyilvánít. Erre akkor kerül sor, ha az orosz hatóságok szerint a szervezet veszélyt jelent “az alkotmányos rendre, az ország védelmi képességére vagy biztonságára”. A törvény alapján az ilyen szervezetek nem működhetnek az országban, és tilos a velük való mindenfajta együttműködés is. A 2015 májusában elfogadott törvény az egyik eszköze az orosz hatóságoknak, hogy megfojtsák a szólásszabadságot és ellehetetlenítsék az egyesülési jog gyakorlását.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével weben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Aszlán Garunovics Huade: főnyomozó

Követeljük:

  • azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Anasztázia Sevcsenkót
  • szüntessék meg az ellene indított büntetőeljárást

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben