Sürgős akció

Engedjék hazamenni Ahmed H.-t a családjához!

Ciprus, Az akció indult: 2019/6/28

Ahmed H. szír állampolgár, több mint 10 éve ciprusi lakos. 2015 szeptemberében vették őrizetbe Magyarországon, majd a terrorcselekmény tényállását tévesen alkalmazva társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt elítélték. 2019. január 19-én feltételesen szabadon engedték, azóta is idegenrendészeti őrizetben van Magyarországon. A ciprusi kormány döntésére vár, hogy hazamehessen feleségéhez és két kislányához. Ciprusnak végre lehetővé kell tennie a férfi hazatérését.

Legfrissebb hírek

9/282019

Ahmed H. végre hazatért

A ciprusi hatóságok végre megengedték Ahmed H.-nak, a Magyarországon terrorcselekmény téves alkalmazásával elítélt szíriai férfinak, hogy négy év után végre hazatérjen a családjához Ciprusra. Tovább

6/282019

A ciprusi hatóságok Ahmed H. utolsó reménye

Öt hónap telt el azóta, hogy Ahmed H.-t feltételesen szabadon engedték a börtönből, ám még mindig idegenrendészeti őrizetben van Magyarországon. Az Amnesty globális kampányt indít #BringAhmedHome néven, hogy a férfi végre hazamehessen a családjához Ciprusra. Tovább


Ahmed H. 2006 óta Cipruson élt ciprusi állampolgár feleségével illetve 8 és 9 éves lányaival. Ahmed H. 2015 augusztusában hagyta el otthonát, hogy segítsen idős szüleinek és hat másik családtagjának Szíriából a biztonságosnak hitt Európába menekülni. Egy hónappal később, szeptember 16-án a magyar-szerb határon találták magukat több száz másik menekülővel, akik előtt a magyar hatóságok előző nap lezárták a határt. Zavargás tört ki a rendőrök és a feltorlódott tömeg között, amikor páran a tömegből dobálni kezdték a kerítés mögött álló rendőröket. A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek. Többen köveket dobáltak, köztük Ahmed H. is több alkalommal. Ugyanakkor újságírók és a rendőrség által készített videófelvételek is bizonyítják, hogy a zavargás előtt Ahmed H. angolul próbált meg közvetíteni a hatóságok és az emberek között, és mindkét oldalt békés megoldásra próbálta meg rábírni. A bíróság végül 2018 szeptemberében a rendkívül homályos tényállást alkalmazva, társtettesként elkövetett terrorcselekményért jogerősen öt év börtönre ítélte.

Az Amnesty International a kezdetekről közelről követte az eljárást, ott voltunk a tárgyalásokon is. Véleményünk szerint a magyar hatóságok tévesen alkalmazták a Büntető törvénykönyben homályosan megfogalmazott terrorcselekmény tényállását. A vád arra épült, hogy Ahmed H. arra próbálta kényszeríteni a rendőrséget, hogy nyissák meg a határt, ennek érdekében pedig erőszakot alkalmazott (több alkalommal valóban köveket dobott el). 2018. szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélték, de a bíróság is elismerte, hogy a zavargás előtt Ahmed H. közvetíteni próbált a rendőrség és a tömeg között, mindkét felet nyugalomra intette és igyekezett békés megoldást találni.

A magyar kormány Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével évek óta idegengyűlölő propaganda kampányt folytat a menekültek és migránsok ellen, arról akarja meggyőzni a közvéleményt, hogy ezek az emberek terroristák és bűnözők. Ahmed H.-t is folyamatosan terroristának nevezték és nevezik (még bármilyen eljárás lefolytatás előtt), olyan embernek, aki veszélyt jelent Magyarországra és az itt élőkre. Ezek a nyilatkozatok befolyásolhatták az eljáró hatóságokat, káros hatással voltak a férfi tisztességes eljáráshoz való jogára és semmibe vették az ártatlanság vélelmét.

A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 17. cikke illetve az Emberi Jogok Európai Egyezmények 8. cikke biztosítja a magán illetve családi élethez való jogot mindenki számára, Ciprus mindkét dokumentumot elfogadta. A jogok csak “a nemzetbiztonság, a közbiztonság vagy az ország gazdasági jóléte érdekében, zavargás vagy bűncselekmény megelőzése, a közegészség vagy az erkölcsök védelme, avagy mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében” korlátozhatóak. Ahmed H. terrrocselekmény társtetteseként való elítélése nem illik a nemzetbiztonság kivételébe, mivel a férfit a tényállás téves alkalmazásával ítélték el, ráadásul a teljes eljárás alatt elképesztő kormányzati és politikai nyomás nehezedett az ügyre, amely sérthette a férfi tisztességes eljáráshoz való jogát.

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

A ciprusi hatóságok lehetővé tették Ahmed H.-nak, hogy négy év után végre hazatérjen a családjához Ciprusra.

Köszönjük mindenkinek, aki támogatta az ügyét, nélkületek nem ment volna!

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

  • tegyék lehetővé, hogy Ahmed H. végleg hazatérhessen a családjához Ciprusra

Petíció címzettje(i):

  • Níkosz Anasztasziádisz: elnök, Ciprusi Köztársaság

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben