Azt szeretnénk elérni, hogy a Nemzetközi Nőnap ne csak egy jelképes dátum legyen a naptárban, hanem tényleg az egyenlőségről szóljon. Messzire jutottunk a nemek közötti egyenlőség terén, de még sokat kell tennünk a valódi jogegyenlőség megvalósulásáért.

Az idei Nemzetközi Nőnap alkalmából #EgyLépésselKözelebb néven kampányt indítunk, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék – a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség – megszüntetéséhez.

Mi a probléma?

A nők átlagosan még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak az Európai Unióban, Magyarországot is beleértve, ahol a nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 13 és 18 százalék között van. Ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek.

A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére.

Mit szeretnénk elérni?

Szeretnénk, ha az idei Nőnap az első lépés lenne a bérkülönbség felszámolása érdekében Magyarországon. A fizetések átláthatóságának növelése azért fontos, mert először mindenki számára láthatóvá kell válnia a problémának, mert csak így tehetünk további lépéseket az egyenlő díjazás elvének tényleges alkalmazása érdekében.

A brit példát követve szeretnénk egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a nemek közötti bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Mi történt eddig?

Azért, hogy rögtön pozitív példákkal is szolgálhassunk, megkerestünk néhány céget és önkormányzatot, akik nagy örömünkre igent mondtak arra, hogy legkésőbb 2021. március 8-ig közzé teszik a bérszakadékra vonatkozó adataikat. Már most több cég, önkormányzat és egyéb szervezet megerősítette elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség iránt és vállalta, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adataikat egy éven belül.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan cégek, önkormányzatok, és szakszervezetek, akik elkötelezettek az ügy iránt. A csatlakozók fontos jelzést küldenek más szervezeteknek és az egész magyar társadalomnak. Abban bízunk, hogy minél többen csatlakoznak a kampányhoz, és közösen elérjük, hogy ne kelljen még nyolcvan évet várni a bérkülönbség megszűnésére. Kezdeményezőként természetesen mi is vállaljuk, hogy a vonatkozó adatainkat nyilvánosságra hozzuk.

A csatlakozók eddigi listája:

• Budapesti Közlekedési Központ (BKK)

• Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV)

• SPAR Magyarország

• IKEA Magyarország

• Netpincér

• UX studio

• OLÁH & Társa Elektronikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

• Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)

• Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata

• Fővárosi önkormányzat

• II. kerületi önkormányzat

• IV. kerületi önkormányzat

• VI. kerületi önkormányzat

• VIII. kerületi önkormányzat

• XI. kerületi önkormányzat

• XIV. kerületi önkormányzat

• XV. kerületi önkormányzat

Szervezetek csatlakozása

Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznátok a fenti szervezetekhez és hozzánk, és vállalnátok, hogy egy év múlva ti is nyilvánosságra hozzátok a nemek szerinti béradataitokat. Várjuk a vállalatok, önkormányzatok és egyéb szervezetek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez. Tudjuk, hogy a bérkülönbséggel kapcsolatos adatok átláthatósága csak az első lépés, de elkötelezetten támogatjuk az ügyet, és biztosak vagyunk abban, hogy minél többen csatlakoznak a kampányhoz, annál gyorsabban érünk célba.

Egyének csatlakozása

Munkavállaló vagy és szeretnéd, hogy a te munkahelyeden is nyilvánosak legyenek a nemek szerinti béradatok?

Küldd el ezt a mintalevelet a munkáltatódnak, ha azt szeretnéd, hogy a te munkahelyed is csatlakozzon a kampányhoz, és lépéseket tegyen a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért. Hálásak vagyunk, ha nekünk is jelzed, ha elküldted a levelet.

További információk:

Zorigt Burtejin