Ez a beszámolónk Csehországból érkezik. Egy ifjúsági csereúton ismerkedtem meg Vanessával, azóta pedig volt szerencsénk meglátogatni egymás szülővárosát is: ő Budapestre jött szilveszterezni, én Prágába mentem a szülinapjára. Ő egyike azon kevés ismerőseimnek, akik pár évvel fiatalabbak nálam, így gyakran kikérem a véleményét, ugyanis az a pár év köztünk épp elég, hogy más szemszögből lássuk a világot. Nézzük csak, mit írt. (Dani)

Vanessa Velozo

A csehországi helyzet is aggasztó, a fertőzöttek száma gyorsan emelkedik napról-napra, de szerencsére még nem volt halálos eset. Tíz napja kezdődtek az első megszorítások. Az iskolákat bezárták, a száz főnél nagyobb eseményeket lefújták. Be kell vallanom, az elején nem vettük elég komolyan az egészet, teljesen alábecsültük azt, de nem egészen pár nap leforgása alatt ez megváltozott. Hétfő óta az egész ország karanténban van, néhány terület teljes lezárás alatt, szinte minden bolt zárva, az embereknek pedig kötelező lett maszkot hordani, ha az utcára mennek. Az idősek reggel 7 és 9 között mehetnek a boltokba vásárolni.

A kormányt sok kritika éri a kevés maszk és egyéb gyógyászati eszközök hiánya miatt. Ez most egy hatalmas kihívás az egészségügyi rendszerünknek. Az édesanyám nővérként dolgozik a Vöröskeresztnek, és bár naponta kb. 120 emberrel érintkezik, két darab szűrővel ellátott maszkot kapott egy hónapra.

Az iskolarendszer is bajban van. Áprilisban érettségiznénk, májusban lennének a szóbelik, de ezek változásáról még csak információt se kaptunk. Az egyetemek ugyancsak csöndben vannak. A tanárok több módszerrel is próbálkoznak a neten. A cseh tévé kifejezetten sokat segít nekünk a részletes tájékoztatókkal és az új csatornákkal.  Vannak tévés órák a 6-12 év közöttieknek, és egy extra csatorna időseknek régi filmekkel és az aznapi hírek összefoglalóival. A mostani krízishelyzet teljesen egybekovácsolta az embereket, de főként a diákokat. A közösségi média tele van felajánlásokkal: maszkok, bevásárlások, kutyasétáltatás az időseknek.

Mind tisztában vagyunk a helyzet negatív következményeivel, a halálesetekkel, a bedőlt gazdasággal – de mélyen belül úgy hiszem, ennek a szürreális helyzetnek lesznek pozitív következményei is a társadalmunkra nézve. Emlékeztet minket, hogy törődjünk a szeretteinkkel, a saját egészségünkkel, kicsit lelassítsunk néha, az erdőkben is sétálhatunk plázák helyett, és ne vegyünk mindent biztosra.

2020. március 20.

Vanessa Velozo, Prága

Küldd el te is a beszámolód: quarantinepigeon@gmail.com

Bejegyzés helye:Koronavírus