Az Amnesty Magyarország munkatársainak jelenlegi 10 kedvenc emberi jogokkal foglalkozó olyan könyve, amiket szerintünk te is szeretnél.

1. Manal Al-Sharif: Merj vezetni!

Egy szaúd-arábiai nő azzal szólalt fel a nők elnyomása ellen, hogy a volán mögé ült. Aktivista, nőjogi harcos, aki a Women2Drive mozgalom elindításáért börtönbe került. A könyvéből kiderül milyen utat járt be, és hogyan küzdött meg a szaúdi hatóságokkal.

2. Edward Snowden: Rendszerhiba

29 éves korában a korábban az NSA/CIA-nak dolgozó Snowden úgy döntött, hogy leleplezi a világot behálózó tömeges megfigyelési rendszert, akár annak árán is, hogy feltehetően soha nem többet nem térhet vissza hazájába. Vicces, őszinte szembenézés a saját felelősségével és az emberi jogokat a 21. században egyik leginkább fenyegető veszéllyel.

3. Anna Politkovszkaja: Orosz napló

Az ismert orosz újságírónőt 2006-ban gyilkolták meg, miután több cikket is írt a putyini Oroszország korrupt valóságáról és a csecsen háborúkról. A naplón keresztül korunk Oroszországának kiépülése és működése, a jogállam elsorvasztása, illetve az oknyomozói munka veszélyei is megismerhetőek.

4. Ismael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában

Egy Amerikában élő Sierra Leone-i férfi beszámolója a kilencvenes évek polgárháborújáról. Az akkor 12 éves fiú lázadók fogták el és kényszerítették, hogy részt vegyen a harcokban, miközben egész családját elveszítette.

5. Malála Júszufzai - Christina Lamb: Én vagyok Malala

2012-ben az iskolából hazafele tartó Malála Júszufzait tálib fegyveresek megtámadták, miután többször nyilvánosan harcba szállt azért, hogy a pakisztáni lányok is járhassanak iskolába. A fejlövésből csodával határos módon felépült lány azóta az oktatáshoz való jog és az aktivizmus nemzetközi szimbólumává vált, tizenhét évesen pedig Nobel-békedíjat kapott.

6. Anna Erelle: A dzsihád jegyese

A francia újságíró egy betért fiatal lány bőrébe bújik egy nyomozás kedvéért. A könyvből kiderül, hogyan csábított fiatal lányokat a Közel-Keletre az Iszlám Állam, hogy aztán rabszolgaságba kényszerítsék őket és a lehető legdurvább jogsértéseket kövessék el ellenük.

7. Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

A Hannah Arendt-díjas történész azt vizsgálja, hogy mi okozza korunk liberális demokráciáinak válságát, milyen értékek mentén szerveződnek a populista/illiberális rezsimek, és mit kell tennünk, ha meg akarjuk őrizni a szabadságunkat.

8. Amnesty International: Tíz igaz történet sorozat

A Tíz igaz történet című kötetben kortárs magyar írók mutatnak be megtörtént emberi jogi jogsértéseket egy-egy novella keretében. A szerzők között van többek között Térey János, Kondor Vilmos, Dragomán György, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé és Parti Nagy Lajos.

Vásárold meg tőlünk, ezzel is támogatod a munkánkat.

9. Pan-Dji: Vádirat

Egy kislány története Észak-Koreából. A könyv különlegessége, hogy egy mai napig ott élő ember írta és az észak-koreai mindennapokba enged betekintést.

10. Jung Chang: Vadhattyúk - Kína három lánya

Memoár és családtörténet: a huszadik századi kínai történelem három asszony sorsában elmesélve.

Részletek

Bejegyzés helye:Koronavírus