Panka és Vince, ifjúsági aktivistáink a múlt hétvégét Bécsben töltötték. Meséltek az osztrák Amnestyseknek az oktatási programunkról, a Freedom Clubbokról és a magyarországi emberi jogi helyzetről. Készítettek kampányokat, beszéltek a hongkongi tüntetőkkel és mindenféle kalandjuk volt.

Amikor félálomban, nyolc óra öt perc körül megkezdtük a fizikaórát, hogy a fény foton és hullám mivoltáról tanuljunk, nem igen gondoltuk volna, hogy még aznap a hongkongi tüntetéssorozat két résztvevőjével fogunk Skype-on beszélgetni.

Az említett fizikaóra után utunk a Keleti Pályaudvar 9-es vágányáról indult, a bécsi Hauptbahnhof irányába. Megérkezés után egy gyors, ámbár annál sikertelenebb kötelezőolvasmány vásárlási kísérlet következett, miután a huszadik kerület felé vettük az irányt, ahol találkoztunk a vendéglátóinkkal, az osztrák Amnesty munkatársaival és önkénteseivel.

Egy gyors bemutatkozó játék után ismertették velünk a nap témáját, a hongkongi tüntetéssorozatot, annak hátterét, valamint az aktuális helyzet alakulását. Ezután kisebb csoportokban egy online platform segítségével kérdéseket fogalmaztunk meg, amiket a helyi fiatal érintettek egy videóinterjú formájában megválaszoltak. A kétségbeesett aktivisták nemcsak a tüntetés hátterét tisztázták és személyes tapasztalataikat mondták el, hanem rávilágítottak az emberi jogok fontosságára, és arra, hogy milyen kiváltságosok is vagyunk mi európaiak.

Következő reggel korán indult a nap és egészen késő estig abba sem hagytuk a beszélgetést, alkotást és gondolkodást. Első napirendi pontként az osztrák amnestysek tartottak egy előadást az aktivizmusról és jelenlegi tevékenységeikről. Ezt követte három különböző workshop, melyek keretein belül a résztvevők a biztonságos internetről, az információ- és szólásszabadságról vagy a tüntetések biztonságos lefolyásáról és jogi hátterükről bővíthették tudásukat. Mi az utóbbin vettünk részt, amit egy, a tüntetéseken a rendőrséget figyelő és dokumentáló, tanácsadó tartott. Az előadás egy múlt heti klímatüntetésen készült videó elemzésével indult, majd a jogi háttér ismertetésével folytatódott, végül pedig a tanultakat a valóságba is átültetve, egy szerepjáték keretében magunkat is kipróbálhattuk, mint rendőr, megfigyelő, vagy akár tüntető egy közlekedési blokád alatt.

Délután újabb programok következtek, három különböző oktató szakkör. Miközben az író-, valamint a kreatív szakkör résztvevői dolgoztak, mi, az akciószervezés és menedzselésről tudunk meg új dolgokat. Miután megkaptuk a szükséges információkat, már rögtön egy feladat várt ránk. Mindenki nyolc különböző ötletet talált ki, amivel a hongkongiak felé a szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezhettük ki. Ezután négy csapatra osztódtunk, a feladat a következő volt: Egy-egy a következő 24 órában megvalósítható kampányt, illetve akciót kellett kidolgozni és véghez vinni. A mi csapataink például egy kollázsvideó, valamint egy „slam-poetry” videókampány megalkotása mellett döntöttek.

Egy kisebb kávészünet után következett a számunkra legfontosabb programpont. Zitával és Domival a megbeszéltek szerint, két csapatot alkotva egy-egy beszélgetést folytattunk az osztrák résztvevőkkel a magyarországi ember jogi helyzetről és oktatásról. A nap zárásaként pedig csapatépítés következett, olyan vetélkedőkkel megspékelve, mint például a Mozart golyó papírlapcsatornában való gurítása.

Mivel az utolsó nap az Amnesty osztrák akcióinak volt szentelve, mi úgy döntöttünk, hogy reggeli után hazaindulunk.

Amellett, hogy a két nap alatt hihetetlen mennyiségű új dolgot tanultunk különböző, számunkra fontos témákról, sok kedvest és motivált emberrel ismerkedtünk meg, akikkel alig várjuk, hogy a közeljövőben Budapesten is találkozhassunk. Nem mellesleg pedig rengeteg ötletet kaptunk az ilyen és ehhez hasonló programok lebonyolítására és jövőbeli akciók szervezésére.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás