Katarzyna szeptemberben csatlakozott hozzánk kampányosként. Feladata elsősorban a nemek közötti egyenlőség körében végzett munkánk koordinálása.

Katarzyna Pabijanek

Mondj három dolgot, amit mindenképpen tudnunk kell rólad.

A nemek közötti egyenlőség kérdésével foglalkozó szakember vagyok és feminista aktivista, több mint tíz éves tapasztalattal a civil, kormányzati és magánszektorban megvalósított kommunikációs projektek menedzsmentje területén. 1995 óta élek Magyarországon, itt jártam egyetemre és itt szereztem első szakmai tapasztalataimat.

Miért jelentkeztél hozzánk?

Régóta lelkes rajongója vagyok az Amnesty tevékenységének, mivel gyakran foglalt bátran állást a számomra legfontosabb emberi jogok: az abortuszhoz való hozzáférés, a nők emberi jogainak védelme, a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem és legutóbb a szexmunkások emberi jogainak védelme mellett. Ezek a jogok máig gyakran megkérdőjeleződnek – még az emberi jogok védelmével foglalkozó közösségen belül is -, ezért is mindig kifejezetten inspiráló látni, ahogyan az Amnesty kockázatot vállal és követi az emberi jogok ethoszát, védelmébe véve azokat az ügyeket, amelyek kívül esnek a mainstream érdeklődésén.

Mik lesznek a legfontosabb feladataid?

Az Amnesty International Magyarország 2019-2021-es stratégiájában szereplő nemek közötti egyenlőség támogatásával kapcsolatos kampányok szervezése lesz a fő feladatom. A stratégia szerint a nemek közötti egyenlőség nem csak egy demokratikus alapelv és EU-s egyezmények által is meghatározott egy emberi jog, hanem sokkal több ennél, a közösség, a társadalom jóléte múlik ezen. 

Szerinted mi lesz a legnagyobb kihívás?

Az Amnesty Magyarország nemcsak azért dolgozik, hogy a jogszabályok megváltozzanak, hanem azért is, hogy egy problémáról minél szélesebb körben beszéljenek. A nemek közötti egyenlőség téren nagy szükség van bizonyos előítéletek felszámolására, és az azokkal kapcsolatos párbeszédre szeretnénk ösztönözni az embereket és a döntéshozókat.

Mit tehetünk közösen a jogállamért?

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a hatalommegosztás és az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok érvényesülése az egész társadalom számára előnyös.

 

 

 

 

Bejegyzés helye:Freedom Club