Mit tehetnek a frissen megválasztott európai parlamenti képviselők egy igazságosabb és egyenlőbb Európáért a következő öt évben?

Véget értek az európai parlamenti választások, a munka azonban csak most kezdődik a megválasztott képviselők számára. Az új Parlamentnek egy olyan időszakban kell majd helyt állnia, amikor a kontinensen és a világon is komoly válságok jelei mutatkoznak. Országok vezetői alapozzák a politikájukat a félelem és a gyűlölet terjesztésére, üldözik a hatalommal szemben kritikus békés aktivistákat, befolyásos emberek pedig olyan szabályozásokért lobbiznak, amelytől a többség szegényebb lesz, a környezetünk pedig elpusztul. A székeiket hamarosan elfoglaló képviselők legfontosabb feladata az lesz a következő öt évben, hogy biztosítsák, az emberi jogok mindenkit megillessenek Európában és azon kívül is.

A kampány során soha nem látott mennyiségben álltak ki fiatalok és fejezték ki: ők egy olyan szabad és tisztességes Európában akarnak élni, ami megvédi az embereket és a környezetet is. Összegyűjtöttünk 5 dolgot, amelyek megvalósításával az EP képviselők megteremthetik számunkra ezt a jövőt.

1. Ismerjék el a klímaválságot és cselekedjenek

Elértük azt a pontot, amikor a kérdés annyira leegyszerűsödött, hogy vagy teszünk valamit vagy túl késő lesz. Azt akarjuk, hogy az EP ismerje el a klímaválságot, de nem csak beszéljen róla, hanem tegyen is ellene. Vizsgálja felül a 2030-ig szóló klímacéljait és fogadjon el egy stratégiát, amely biztosítja, hogy 2040-re szén-dioxid mentes lesz az EU. Az EP képviselők járjanak élen a fosszilis tüzelőanyagok gyors kiszorításában, és akadályozzák meg, hogy azokat más káros alternatívákkal helyettesítsék. Ha jól csinálják, az emberek jobb körülmények között fognak élni és dolgozni.

2. Védjék meg a menekülőket

Mindig is sokan érkeztek Európába más országokból, ők aztán hozzájárultak a kontinens kultúrájának, építészetének, gazdaságának és gasztronómiájának a sokszínűségéhez. A háborúk és üldözések elől Európába menekülők megérdemlik, hogy emberként kezeljük őket és segítsünk nekik, amiben csak tudunk. De ma azt látjuk, hogy vezetőink egy része inkább az “Európa-erőd” falait erősítgeti, és mindenáron meg akarja akadályozni, hogy védelmet kaphassanak. Számos uniós kormány alkalmaz a menekültek és menedékkérők jogait sértő szabályokat, és közben a tagországok közötti szolidaritást is aláássák.

Az EU-Törökország alku például több ezer embert ejtett nyomorúságos körülmények között csapdába a görög szigeteken. Az EU arra is sokat költ, hogy Líbia ne engedje az embereket eljutni Európába: kiképzi a helyi partiőrséget, hogy az elfoghassa a menekülő embereket a tengeren, majd visszaszállítsa őket Líbiába, abol borzalmas jogsértések várnak rájuk.

Az Európai Parlamentnek felül kell vizsgálni az ilyen megállapodásokat, és biztosítania, hogy minden megállapodás, előírás vagy szabály középpontjában a menekülők emberi jogai vannak.

3. Lépjenek fel az EU-n belüli jogsértések ellen

Az emberi jogok tiszteletben tartása az EU egyik legfontosabb alapelve, mégis több európai ország semmibe veszi azokat az az utóbbi időben. Lengyelországban a bíróság függetlensége került komoly veszélybe, Magyarországon pedig a kormány évek óta szisztematikusan felszámolja a jogállamiság maradékait, és igyekszik elhallgattatni a hatalmat is ellenőrző bíróságokat, sajtót és a civil szervezeteket. Több európai országban látunk arra is példát, hogy olyan emberek ellen indítanak büntetőeljárásokat, akik menekülteknek segítenek.

Azt szeretnénk, ha Európa olyan hely maradna, ahol mindenki – függetlenül a nemétől vagy nemi identitásától, szexuális irányultságától vagy politikai véleményétől – szabadon és egyenlően élhetne. De vannak olyan politikusok, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét. Az Európai Parlament eddig elkötelezett szövetségese volt a nők és az LMBTI közösség jogaiért küzdő aktivistának, reméljük, ez a jövőben is így marad.

A most megválasztott képviselőknek fel kell emelniük a szavukat, ha azt látják, hogy valami fenyegeti a szabadságunkat és az emberi jogainkat, a Bizottsággal és a Tanáccsal együttműködve pedig meg kell védeniük az egyenlőség, tolerancia és tisztelet közös európai értékeit.

4. Védjék meg az emberi jogokat és annak védelmezőit az EU határain kívül is

Napjainkra sajnos világméretű trenddé vált az emberi jogok semmibevétele. Jó példa erre, hogy az USA otthagyta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, más országok pedig a nemzetközi bíróságokat negligálják.

Néhány ország mint Kína és Oroszország megérezte ezt a bizonytalanságot, és nyíltan el kezdte megkérdőjelezni az emberi jogok egyetemességét illetve elhallgattatni a jogvédőket. Az emberi jogok visszaszorítása hozzájárult nagyméretű és brutális jogsértések elkövetéséhez például Mianmarban, Jemenben, Szíriában vagy a Hszincsiang - Ujgur Autonóm Területen.

Az EP-nek oda kell figyelnie, hogy az EU betartsa vállalásait, és az emberi jogok tiszteletét külpolitikájának középpontjává tegye.

Világszerte bátor emberek állnak ki és védik az emberi jogokat. Azt akarjuk, hogy az EP támogassa, segítse és védje meg őket.

5. A cégek is tartsák tiszteletben az emberi jogokat

Elvileg a cégeknek is be kell tartaniuk az emberi jogi előírásokat, mégis sokan közülük durván megsértik az emberi jogokat szerte a világon. Az EP-nek együtt kell működnie a többi uniós intézménnyel, hogy biztosítsák a cégek elszámoltathatóságát.

Az EP-nek tovább kell fejleszteni azokat a szabályokat, amelyek arra kötelezik a vállalatokat, hogy felelősségteljesen és elszámoltathatóan működjenek. A képviselőknek meg van a lehetőségük, hogy megteremtsék a politikai támogatást egy ilyen szabályozási környezet kialakításához.

Olyan uniós előírásokat akarunk látni, amelyek kötelezi a cégeket az emberi jogok tiszteletben tartására.

Oszd meg a blogot másokkal, és mondd el nekünk, mi az az 5 terület, ami neked a legfontosabb!

Bejegyzés helye:Bátorság