Orbán Viktor miniszterelnök végre megkapta rég áhított meghívását. Miután évekig mellőzték a Fehér Ház tisztségviselői, mert semmibe vette az emberi jogokat és a jogállamiság követelményeit, május 13-án Trump elnök végre fogadja őt Washingtonban.

Miközben egyelőre Orbán még nem olyan hírhedt politikus a nemzetközi színtéren, mint mondjuk Vlagyimir Putyin, de egyértelműen hatással van rá a politikájuk. Mióta 2010-ben Orbán Viktor másodszor is kormányfő lett, támadássorozatot indított a civil szervezetek ellen, igyekszik elhallgattatni a független médiát és komoly tömeges megfigyelési rendszert kezdett el kiépíteni Magyarországon.

Orbán Viktor sok szempontból hasonlóan gondolkodik, mint Putyin, amikor a szabadságjogok elnyomásáról és a személyes céljainak érdekében való felhasználásáról van szó. A magyar miniszterelnök hazárdjátéka abból áll, hogy meddig képes fizikai erőszak alkalmazása nélkül úgy elhallgattatni a kritikus hangokat, hogy ne keltsen igazán nagy nemzetközi felháborodást. Egészen idáig a Fehér Ház hagyta hazardírozni.

A találkozó szigorú forgatókönyv szerint zajlik majd: a két vezető a kölcsönös üdvözlés után mindent el fog követni, nehogy kiderüljön, nem azonosak az érdekeik. Azonban a kötelező diplomáciai köröket félretéve, az amerikai kormánynak még mindig van esélye, hogy védelmébe vegye az emberi jogokat Magyarországon.

A rendszerváltás után gyors növekedésnek indult magyar civil társadalmat több törvénnyel is megpróbálja a kormány sakkban tartani. Az orosz mintára készült 2017-es törvény több korlátozást vezetett be a külföldi támogatást kapó szervezetekkel szemben, többek között arra kényszeríti őket, hogy magukat az állam érdekei ellen dolgozó szervezetekként bélyegezzék meg. Egy másik 2018-ban elfogadott törvény pedig bűncselekménnyé nyilvánított a nemzetközi jog által védett olyan cselekményeket, mint a menedékkérőknek nyújtott alapvető szolgáltatások.

Az Amnesty Magyarország az első között tapasztalja meg, mit jelent az egyre szűkülő tér. Márciusban például az Amnestyt meghívták, hogy tartson emberi jogi képzést középiskolai tanároknak. A képzés előtt egy héttel kaptunk egy levelet, amiben az állt, hogy az igazgató megtiltotta, hogy belépjünk az iskolába és ott bármilyen programot szervezzünk. Harminc évvel a Berlini fal leomlása után magyar állampolgárok egy része igyekszik elkerülni, hogy részt kelljen vennie a közéletben, mert fél a megtorlástól.

index.hu

Egy szabad társadalomban a média ellenőrzi a hatalmat és tájékoztatja a közvéleményt. Ez nem lehetséges napjaink Magyarországán. A kevés megmaradt oknyomozó újság egyike, az Átlátszó összesítése szerint közel 500 újság, rádió, tévé, online és más kiadvány került a kormány közvetlen befolyása alá. Ez nagyjából 80 százaléka a teljes magyar médiapiacnak. Ahogyan Kreml-beli kollégája, Orbán Viktor is igyekszik hermetikusan elhallgattatni a közéleti vitát a kormányzati lépések káros hatásairól.

Az elmúlt hónapok során az is kiderült, hogy nemcsak az Orbán Viktort kritizáló szervezetek, hanem az átlagemberek is a hatalom célpontjába kerülhetnek. Budapesten rengeteg a köztéri kamera, amelyek felvételeit egy 2018-as törvény elfogadása után egy a kormány által felügyelt központba szervezték, amely könnyű hozzáférést nyújt a titkosszolgálatoknak, és a külső online támadásoktól sem védett megfelelően. A törvény egyenes folytatása egy korábbinak, amely lehetővé tette a hatóságoknak, hogy bírói engedély és  megalapozott gyanú nélkül figyelhessenek meg bárkit az országban.

Donald Trump elnöki beiktatása után is voltak jelei annak, hogy vannak az amerikai kormányban olyanok, akik nem szeretnének karba tett kézzel ülve nézni, ahogy az emberi jogokat korlátozzák Magyarországon. 2017-ben az amerikai külügyminisztérium bejelentett egy 700.000 dolláros támogatást a független magyar média számára. Azonban ezt később minden magyarázat nélkül visszavonták. A támogatást újra napirendre kell venni, illetve továbbá ellensúlyozandó a magyar kormány monopolhelyzetét, a U.S. Agency for Global Mediának újra kellene indítani a Szabad Európa Rádió adását az országban. Hogy elkerüljük a további súlyos károkat, a külügyminisztériumnak és a USAID-nek támogatnia kell a korrupció ellen, a jogállamiságért és a sérülékeny csoportok jogaiért küzdő civil szervezeteket. Ha a Trump adminisztráció nem hajlandó, a Kongresszusnak kell kezébe vennie az irányítást: szervezzenek meghallgatást Orbán Viktor emberi jogokat sértő intézkedéseiről, és segítsenek, hogy még több ember ismerje meg a magyar helyzetet.

A szabad sajtónak, civil társadalomnak és állampolgároknak kritikus szerepük van a hatalom ellenőrzésében és a korrupció felszámolásában. Ezt értette meg Orbán Viktor, ezért is fél tőlük, és ezért kellene az amerikai tisztségviselőknek támogatniuk őket.

Bejegyzés helye:Bátorság