Ismerjétek meg Szalóki Ágit, aki egy hete kezdett nálunk kampánykoordinátorként.

Mesélj egy kicsit magadról: ki vagy és mit csináltál korábban?

Jogászként természetesen fontosak számomra az emberi jogok és azok tanulmányozása, de érdekel a mozgásterápia, van jógaoktatói végzettségem, szeretek túrázni és időt tölteni a Dunakanyarban.

A jogász diplomám megszerzése után menedékjogi területen dolgoztam a közigazgatásban három éven át. Ez az időszak nagyon jó volt arra, hogy lássam az elméletet és a gyakorlatot itthon és valamennyire nemzetközi szinten is az Európai Uniós jogszabályokkal, joggyakorlatokkal együtt, bár a „menekültválság” pont akkor hágott a tetőfokára, amikor én elköltöztem Magyarországról.

Svédországba mentem két évre nemzetközi emberi jogokat tanulni a Lundi Egyetemen és azon kívül, hogy kritikai gondolkodásmódra neveltek, megtapasztalhattam, hogy milyen egy interaktív, csoportmunkára épülő jogász oktatás. Komplex környezetben zajlott a munka, ami nagyon tetszett, sokat hozzátett a programhoz és elég alapos tudást adott. A diplomám megszerzése után, amikor eldőlt, hogy hazaköltözöm, kísérleteztem: fordítottam, kutattam, tanfolyamokat végeztem, voltam multinál és elkezdtem önkénteskedni két helyen is.

Magyarországon nem könnyű fenntarthatóan olyan munkát találni, ami emberi jogi témához kapcsolódik, és közben az ember jó szívvel csinálja. Azt gondolom, hogy jó helyre kerültem, mert önazonosan tudok azzal foglalkozni, ami mellett kiállok és pozitív vagyok abban a tekintetben is, hogy ez sokáig kitart majd. Várom a kampányszervezést!

Miért az Amnesty?

Az Amnesty a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma, és ha valami, akkor ez tényleg előre tud léptetni fontos ügyeket. Maga a szervezet is érdekes, mert globális, de közben a nagyobb hangsúlyt a helyi ügyekre helyezi és bár a világ különböző pontjain mások a kihívások, a szálak összeérnek, a cél ugyanaz.

Számomra az Amnesty olyan értéket is képvisel, amiről azt gondolom, hogy tartóssága miatt nem fog egyhamar változni és ez lelkesít! A magyarországi Amnesty az utóbbi években vált igazán hangadóvá, és mivel ezen folyamatosan dolgozni kell és megújulni, ezért külön örülök, hogy most csatlakoztam.

Szerinted mik a legfontosabb feladatai az Amnestynek ma Magyarországon?

A legfontosabb, hogy gyorsan, szakszerűen, hitelesen reagáljon a jogsértésekre, tájékoztasson és cselekedjen. Emellett az is fontos, hogy szót emeljen, állást foglaljon a releváns hazai ügyekben, közben lépést tartson a nemzetközi jogi sztenderdekkel is.

A tájékoztatás, oktatás is nagyon fontos része az Amnesty feladatainak és ehhez kapcsolódóan az, hogy mint szervezet tudjon változtatni a közvéleményen az emberi jogokat illetően és felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes foglalkoznunk azokkal a dolgokkal is, amik nem csak közvetlenül minket érintenek.

Örülök, hogy már itthon is egyre szélesebb körben elérhető emberi jogi oktatási programunk, és hogy az egyetemeken is van lehetőség arra, hogy a diákok a szabadidejüket ezzel töltsék, továbbá, hogy a tanárok is tudják képezni magukat a témában. Remélem, hogy ez már csak egyre jobb és még népszerűbb lesz! Nem kérdés, hogy jogtudatos gyerekeket kell nevelni.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak, mint kampánykoordinátor?

Azt hiszem, hogy ez nagyban függ az adott ügytől és céltól, de például a „száraznak” tűnő jogi témákat népszerűsíteni biztosan nem könnyű, csak úgy, mint a szakmailag fontos és az általánosan jobban megragadható ügyek között mérlegelni sem az.

Számomra az is kihívás, hogy nagyobb kör felé kommunikáljak, mert ebben még nincsen annyi gyakorlatom. Úgy látom, azt is el kell fogadni, ha valami nem az év elején meghatározott terv szerint alakul, még ha nagyon jónak is tűnik, mert bármikor felülírhatja egy másik aktualitás. lletve hát, civil szervezetként működni önmagában kihívásokkal jár...

Mondj három dolgot, amiket a következő egy évben szeretnél megvalósítani.

Szeretném, ha az emberi jogok nem a napi politikával lennének összekapcsolva, és így az érvényesülésükért dolgozó szervezetek, az őket támogató emberek sem lennének kategorizálva, megbélyegezve. Ha ebben szerepet tudnék játszani – bármekkorát is –, az jó lenne!

Fontosnak tartom a már említett jogtudatosságot és úgy általában a tudásunk bővítését. Ez mindenki számára tanulást jelent, ami sokszor nehéz, de befektetésként célszerű tekinteni rá. Jogokról (és kötelezettségekről) szerintem mindenkinek több ismerettel kellene rendelkeznie, amiben az Amnesty segíteni tud, a kampányok révén ez közvetlen célom. Nagy siker lenne elérni olyan embereket is, akiket még eddig nem sikerült, itt a főváros vonzáskörzetéből kieső területeken élőkre gondolok.

Bejegyzés helye:Rólunk