Ahmed H. Cipruson élő szíriai férfi ügyében ma hirdet elsőfokú ítéletet a Szegedi Törvényszék. A férfi résztvevője volt a tavaly szeptember 16-i Röszke-Horgos határátkelőnél kirobban összecsapásnak, amikor a menekülő emberek egy része megpróbált átjutni az előző nap lezárt határon. Egyedül Ahmedet vádolták meg terrorcselekmény elkövetésével. Az addig megismert bizonyítékok alapján teljesen érthetetlen, hogy ezt mire alapozzák.

Tavaly egy nyári estén Ahmed feleségével, Nadiával és gyermekeikkel otthon üldögélt, amikor befutott a hívás, ami fenekestül felforgatta addigi életüket.

„Az anyja hívta Szíriából.” - emlékszik vissza Nadia. „Elmondta, hogy éppen nem bombáznak, így elindulnak. Segítségre volt szükségük. A hívás egy sor olyan folyamatot indított be, amelyek eredményeképpen Ahmed odakerült, ahol ma is van: bezárva egy magyar börtönbe, terrorcselekménnyel vádolva.

Ahmed ma ismeri meg a további sorsát. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat. Miközben öreg szülei, bátyja, sógornője és unokatestvérei elindultak kockázatos útjukra Törökország felé, Ahmed felfüggesztette addigi életét, és minden erejével azon volt, hogy segítsen nekik biztonságban elérni Európába. Mint angolul és görögül beszélő, az EU határain belül szabadon mozgó személy biztos volt benne, hogy segítségükre tud lenni.  

Egy héttel a telefonhívás után, Ahmed eladta autóját és a munkájához használt kisteherautóját, hogy legyen elég pénze Isztambulba utazni. Itt találkozott újra a családjával. 

Találtak egy csempészt, akik egy gumicsónakon egy görög szigetre vitte őket. Ahmed mehetett volna szabályosan is, de mivel ő volt a család egyetlen úszni tudó tagja, inkább velük maradt, hogy vigyázzon rájuk a tengeren is. Görögországból a család Macedónián, majd Szerbián keresztül ért a magyar határhoz, éppen akkor, amikor azt lezárták. 

2015. szeptember 16-án ők is tagjai voltak annak a több száz menekülő emberből álló csoportnak, amely megrekedt a Röszke-Horgos határátkelőnél. Ekkor tört ki az összecsapás a menekültek egy része és a rendőrök között, amikor néhányan megpróbáltak áttörni a magyar hatóságok által felállított kerítésen. A rendőrök válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be megsebesítve több tucatnyi embert. A hírekben Ahmed is megjelent: eleinte egy megafonba beszélve arra kérte a rendőröket és a menekülteket is, hogy maradjanak nyugodtak, de ahogy az események eldurvultak, Ahmed is részt vett a kődobálásban – ahogy azt el is ismerte a bíróság előtt.

origo.huHorgos-Röszke, 2015. szeptember 16.

Több tucatnyi embert tartóztattak le aznap, köztük Ahmed apját és fél szeméra vak anyját. Ahmed szüleit nyolc másik társukkal együtt tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésevel vádolták meg. A következő nyolc hónapot egy magyar börtönben töltötték, 2016 júliusában engedték őket szabadon.

Ahmedet egy pályaudvaron tartóztatták le miközben a családjával Budapestre próbált meg eljutni. Durván elrángatták a többiektől annak ellenére, hogy a rokonai elmondták a rendőröknek, hogy nála vannak az útleveleik. Ironikus, hogy éppen ezek a táskájában talált útlevelek bizonyítják a magyar hatóságok szerint, hogy terrorista. Terrorcselekmény elkövetésével illetve a szüleihez hasonlóan tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésével vádolták meg.

Ahmed ügye jól példázza a magyar kormány aljas támadásait a menekültek és migránsok emberi jogai ellen, és a turbó fokozatba kapcsolt, drákói terrorizmus elleni intézkedéseit.

Tavaly júliusban Orbán Viktor a menekültek Európába érkezését méreghez hasonlította, és azt állította, hogy minden egyes migráns nemzetbiztonsági kockázatot és terrorveszéyt jelent. A rá következő hetekben a miniszterei és beosztottjaik sorra visszhangozták ezt a teljesen alaptalan kijelentést. Egyikük szerint „migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár”, egy másik vezető politikus pedig arról beszélt, hogy kimutatható kapcsolat van a két jelenség között, igaz, bizonyítékkal ezt már nem támasztotta alá.

Ebben az évben a magyar kormány elfogadott egy alkotmánymódosítást és egy sor hozzá kapcsolódó egyéb törvény módosítását is, amelyek értelmében terrorveszélyhelyzetet hirdethet ki. Röviden ezt azt jelenti, hogy a magyar hatóságok olyan rendkívüli intézkedéseket vezethetnek be a terrorveszélyre hivatkozva, amelyek sértik az ország fennálló emberi jogi kötelezettségeit.

Abszurd a terrorizmus vádját alkalmazni olyan valakivel szemben, aki résztvevője volt egy határmenti összecsapásnak. Ez egy újabb riasztó figyelmeztetés, amely jól jelzi, hogy Magyarország kormánya milyen választ kíván adni a menekültválságra. 

Ahmedet kísérik a tárgyalóterembe

Ahmed eközben egy magyar börtönben van bezárva, miközben a családja Cipruson várja, hogy hazatérjen. Ha minden az eddig tárgyalások menetét követi, akkor Ahmedet ma is bilincsben vezetik be a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe a maszkot viselő kommandósok. Mellette fognak ülni a tárgyaláson, miközben Ahmed küzd, hogy megértse a számára nagyon nehezen követhető bírósági eljárást. Ebben egyetlen segítsége a mellette helyet foglaló tolmács lesz. Minden valószínűség szerint ma délután hirdetnek elsőfokú ítélet az ügyében.  delmagyar.hu

Ahmed eközben egy magyar börtönben van bezárva, miközben a családja Cipruson várja, hogy hazatérjen. Ha minden az eddig tárgyalások menetét követi, akkor Ahmedet ma is bilincsben vezetik be a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe a maszkot viselő kommandósok. Mellette fognak ülni a tárgyaláson, miközben Ahmed küzd, hogy megértse a számára nagyon nehezen követhető bírósági eljárást. Ebben egyetlen segítsége a mellette helyet foglaló tolmács lesz. Minden valószínűség szerint ma délután hirdetnek elsőfokú ítéletet az ügyében.  

„Egy párhuzamos valóságban érzem magam az elmúlt egy évben, miközben Ahmed egy másik ország börtönében ül. Teljesen szürreális az egész.” - mesélte nekem Nadia hétfőn. ”A gyerekeinek nagyon hiányzik. Ahmed remek apa és férj, nem pedig egy terrorista.”

Az Amnesty International hazai és nemzetközi munkatársai a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ma is ott lesznek a Szegedi Törvényszéken Ahmed tárgyalásán.

Bejegyzés helye:I Welcome