Egy szemtanú beszámolt arról, hogyan korbácsolták meg Raif Badawit, a Szaúd-Arábiában 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélt aktivistát, aki egy online fórumot indított a társadalmi problémák megvitatására. A tanú biztonsága érdekében névtelen marad.

Amikor az imádkozók meglátták a rendőrségi kisbuszt, tudták, hogy valakit ma meg fognak korbácsolni.

Körben gyülekeztek. Az arra járók csatlakoztak hozzájuk, és a tömeg elkezdett növekedni. Azt azonban senki nem tudta, hogy az elővezetett embert miért fogják megbüntetni. Gyilkos? Kérdezték. Bűnöző? Nem imádkozik?

Raif Badawit közvetlenül dél után a jeddahi al-Jafali mecset előtti térre vezették. Biztonsági erők nagy számban voltak jelen, nem csak azért, hogy Raifot elkísérjék, hanem azért is, hogy biztosítsák a rendet a mecset körüli utcákban. Néhány utat le is zártak.

Raifot 8-9 őr kíséretében leszállították a buszról és a körbeálló tömeg közepére vezették. A kezét megbilincselték és láncon vezették, de az arcát nem takarták le, mindenki láthatta.

Raif ott állt a a tömeg közepén, továbbra is megbilincselve. Amennyire látható volt, nadrágot és pólót viselt.

A biztonsági szolgálat egyik tagja hátulról odalépett hozzá, és egy hatalmas nádpálcával elkezdte ütlegelni.

Raif az égnek emelte a tekintetét, becsukta a szemét, és begörbítette a hátát. Csendben volt, de az arcán és a testén látható volt, hogy komoly fájdalmai vannak.

Az őr a hátán és a lábán ütötte Raifot, és addig számolta a csapásokat, amíg el nem ért 50-ig.

A büntetés végrehajtása nagyjából 5 percig tartott. Nagyon gyorsan zajlott le az egész, a csapások között nem volt szünet.

Amikor a korbácsolás véget ért, a tömeg azt kiabálta, “Allah-hu Akbar! Allah-hu Akbar!”(Allah a leghatalmasabb) – mintha Raif éppen megtisztult volna.

Raifot ezután visszavitték busszal a börtönbe.

Az egész jelenet nem tartott tovább fél óránál. 

Bejegyzés helye:Kínzás STOP!